Tefaf in het nieuw

© GF

TEFAF, DE BELANGRIJKSTE KUNST- EN ANTIEKBEURS VAN EUROPA, OPENT IN MAASTRICHT. MET VOOR HET EERST: EEN ZIJBEURS VOOR HEDENDAAGSE KUNST.

Er roert wat bij TEFAF Maastricht. De hoogst aangeschreven kunst- en antiekbeurs van Europa was aan vers bloed toe. Na dertig edities schoven de organisatoren nieuwe ambities naar voren. Dat begon vorig jaar al met de oversteek naar de Verenigde Staten, waar TEFAF New York Fall verrees. TEFAF New York Spring blijft voorlopig een kleinere versie van TEFAF Maastricht. Er komt vooral moderne en hedendaagse kunst aan bod.

Daarnaast is er een nieuwe selectieprocedure in Maastricht. Exposanten die in het verleden aan TEFAF meededen, maar niet meer de allerhoogste topkwaliteit meebrachten, werden geweerd. Het zorgde voor kansen voor nieuwe deelnemers. Die stonden vroeger al te vaak geparkeerd op de wachtlijst.

Een nieuwe deelnemer is De Backker, een Belgische galerie die is gespecialiseerd in middeleeuwse kunst. Ze krijgt concurrentie van de Britse galerie Mullany, een andere debutant met dezelfde specialisatie. Verrassender is de aanwezigheid van Maruani Mercier Gallery: de Knoks-Brusselse galerie brengt een mix van moderne kunst (Man Ray en Jean Arp) en hedendaagse kunst (Gerhard Richter en Christopher Wool). Serge Maruani is een doorgewinterd kunsthandelaar, maar Laurent Mercier stapte pas drie jaar geleden in de business.

Aan de succesformule heeft TEFAF niet veel gesleuteld: er zijn opnieuw 270 handelaars, verspreid over verschillende secties: antiek, klassieke oudheid, design, juwelen en moderne kunst. Er is opnieuw een aparte verdieping voor werken op papier. Ook de Showcase is terug: een kans voor geselecteerde jonge handelaars om te debuteren op TEFAF. Voor het eerst is er een off-beurs. In een industrieel gebouw, de Tapijnkazerne, vindt YIA plaats: een beurs met een dertigtal jonge handelaars in hedendaagse kunst. Onder meer Annie Gentils, Bae-Alpha, Office Baroque en LKFF uit België doen eraan mee.

Tefaf, van 10 tot 19 maart in het MECC in Maastricht

YIA, van 9 tot 13 maart in de Tapijnkazerne in Maastricht

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content