TECHNOLOGIETRANSFER. Diplomatieke dokters

Zonder bijkomende steun van de Vlaamse regering bloedt het WVMG-netwerkprogramma dood en verliezen Vlaamse bedrijven een belangrijke troef in het voormalige Oostblok.

“Als de Vlaamse regering vóór 15 oktober niet met de nodige kredieten over de brug komt, zullen we genoodzaakt zijn de boeken van het WVMG-Netwerk-programma Milieu en gezondheid voor Stedelijke Gebieden in Midden- en Oost-Europa neer te leggen. Hierdoor zouden heel wat ekonomische spin-offs voor het (Vlaamse) bedrijfsleven in Rusland en omgeving verloren gaan. ” Dr. Guy Magnus, sekretaris van de Wetenschappelijke Vereniging voor Milieu en Gezondheid (WVMG) én voorzitter van het Netwerkprogramma, zit met de handen in het haar. Net nu CVP en SP bakkeleien over de aanpak van het stedelijk beleid op nationaal vlak, zoekt hij dringend 15 miljoen frank om het Oosteuropees projekt verder te kunnen zetten (zie kader). Wordt dat geld niet gevonden, dan zegt het WVMG na twee suksesvolle kongressen (Antwerpen en Krakou) en twee opdrachten van de Europese Unie alle lopende projekten deze maand nog op.

Bovendien is de Vlaamse WVMG-afdeling, luisterend naar de Engelse naam Society for Research on Environment and Health (SREH), een bevoorrechte partner van Sint-Petersburg in het GOS. Op 14 november ’94 ondertekende SREH met het stadsbestuur en het Russisch ministerie van Volksgezondheid een protokol om een gezamenlijke werkgroep op te richten, belast met het opzetten van een medisch-ekologisch programma voor de regio (inclusief een monitoring- en geografisch informatiesysteem).

Guy Magnus : “Onze aanwezigheid in deze adviesgroep betekent een goede springplank voor Vlaamse instellingen en bedrijven om de Russische markt binnen te stappen. Wij advizeren immers welke milieutechnieken het stadsbestuur van Sint-Petersburg moet aanwenden om zijn ekologische problemen op te lossen. Preventie primeert, met het oog op een vermindering van lucht- en wateremissies. Naast de universiteiten en het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) biedt het SREH-lidmaatschap volgens Magnus goede perspektieven voor Vlaamse studiebureaus, meet-, software- en zelfs afvalbedrijven”.

ZWARE METALEN.

Als konkreet voorbeeld verwijst Guy Magnus naar het medisch-ekologisch onderzoek, dat op 1 september jongstleden in het Kolpino-distrikt (180.000 inwoners) van Sint-Petersburg werd opgestart.

Vier Belgische specialisten van de WVMG dr. Harry Roels (UCL), prof. Luc Hens (VUB), prof. dr. Johanna Verbeke (VUB) en dr. Guy Magnus zelf leiden het projekt, dat de gevolgen van de vervuiling (zware metalen) door de Isorski-plant op de gezondheid van kinderen bestudeert. Het programma loopt over tien maanden en kost 2,8 miljoen frank, gefinancierd door het TACIS-programma (technische bijstand voor de GOS-landen) van de Europese Unie. Magnus : “Het opzet sluit perfekt aan bij de zogeheten Verklaring van Antwerpen uit ’93, waarin vertegenwoordigers van een 60-tal landen de lokale overheden oproepen om de vervuiling in de steden preventief aan te pakken. “

Daarnaast heeft Sint-Petersburg eind september de SREH gevraagd een clinical waste management-programma voor een 100-tal ziekenhuizen in de regio mee op te stellen. Hiervoor heeft het stadsbestuur een dossier opgesteld om in aanmerking te komen voor Europese subsidies in het raam van het LIFE-programma. Magnus : “Als de EU deze aanvraag goedkeurt en de Vlaamse regering ons Netwerkprogramma nog verder steunt, zullen wij met de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), de universiteiten en het Vlaamse bedrijfsleven een masterplan inzake ziekenhuisafval helpen uitschrijven, wat opnieuw voor de nodige ekonomische spinn-offs in de andere regio’s van het GOS kan zorgen. Bovendien vraagt het stadsbestuur ons samen met het Russische ministerie van Leefmilieu een Milieutechnologiecentrum op te richten. Het zou zeer jammer zijn deze uitstekende opportuniteiten te laten liggen. “

Maar koken kost geld. Met haar huidig budget kan de WVMG het netwerkprogramma niet meer voortzetten. Daarom heeft de organizatie op 15 september jongstleden een brief gestuurd naar Vlaams minister-president Luc Van den Brande met het dringend verzoek vóór ’96 een consortium op te richten en financieel te steunen. Dr. Magnus rekent op een jaarlijkse bijdrage van 15 miljoen frank uit het Fonds Midden- en Oost-Europa over een periode van vier jaar : “Het zou jammer zijn na alle inspanningen en resultaten deze rijpe markt aan buitenlandse instellingen en bedrijven over te laten. “

ERP

DR. GUY MAGNUS (SEKRETARIS WVMG) “Onze aanwezigheid is voor Vlaamse bedrijven een springplank naar de Russische markt. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content