Technologie, chemie, farma en co: De vraag blijft groot

De technologische sector kampt al jaren met een chronisch tekort aan werkkrachten, vooral voor ingenieurs- en technische functies. Volgens de onlinerekruteerder Monster is het meest gezochte IT-profiel dat van developper. In het eerste kwartaal steeg het aantal vacatures voor die functie op jaarbasis met 405. “Informatici zijn altijd erg gegeerd”, zegt Thierry Castagne, de directeur-generaal van Agoria. “De onderhouds- en contractingdiensten zoeken eveneens regelmatig vers bloed.” Volgens een studie van Agoria zullen de montage- en onderhoudsactiviteiten van installaties in industriële ondernemingen in de komende jaren meer dan 6000 kandidaturen vergen.

De ondernemingen die actief zijn in de chemie of de zogenaamde life sciences willen hun teams eveneens versterken. “De sector draait goed: sinds tien jaar stijgt de werkgelegenheid met 1 procent per jaar”, constateert Baudouin Broze, afgevaardigde bestuurder van essenscia, de federatie van de chemie en de life sciences. Zo blijft IBA, dat zijn personeelsbestand in vijf jaar tijd verdubbelde (eind 2010 telde het 2.000 medewerkers) aanwerven: in 2011 werden 400 nieuwe arbeidscontracten ondertekend, waarvan 120 in België. BASF nam vorig jaar 250 mensen aan. Ook dit jaar is dat de doelstelling.

En ook de farmaceutische nijverheid blijft een banenschepper. Daar is vooral een onderbezetting bij de technici in de biotechnologie. De 27 ontslagen bij Merck in Overijse, de 45 afvloeiingen bij GSK in Waver en 86 en 167 banen die eind vorig jaar bij Sanofi-Aventis en Pfizer verdwenen, betekenen niet dat er een aanwervingsstop is in de sector.

In de industriële sector is het voorbeeld van de materiaaltechnologiegroep Umicore het vermelden waard. “We hebben tachtig openstaande vacatures voor zowel blue collars als hooggeschoolden”, zegt Koen Van den Breen, recruitment manager voor België en Noord-Frankrijk. “Ze zijn moeilijk te vinden, ook al hebben we een goede naam en zitten we in een innovatief marktsegment. Campus recruitment is een handig rekruteringsmiddel. En we besteden ook veel aandacht aan retentiebeleid. Het vrijwillige verloop van de werknemers bedraagt slechts 2,4 procent. We hebben ook een relatief gespreide leeftijdspiramide zodat de vergrijzing van het personeelsbestand nog meevalt.”

“De rekruteringspolitiek van Recticel geeft momenteel een gemengd beeld”, zegt Jan De Moor, hr-manager van het schuimrubberbedrijf. “De aanwerving van blue collar-medewerkers blijft relatief stabiel. Maar in de snel groeiende vestiging in Wevelgem, waar isolatieproducten worden gemaakt, zijn er tien openstaande vacatures voor arbeiders. Onlangs hebben we in Wetteren onze financiële diensten gecentraliseerd, waardoor we financiële profielen moesten aantrekken.”

Bij Agfa staat het rekruteringsbeleid op een zeer laag pitje. “We hebben de voorbije tien jaar vooral veel herstructureringen doorgevoerd”, zegt Johan Jacobs. “Dat betekent ook dat de van het personeelsbestand hier minder een probleem is, bij de afvloeiingen vertrokken vaak oudere werknemers.”

Bij de hotelketen Accor staan 33 vacatures open. “Een recessie of niet: het heeft op ons weinig effect”, zegt hr-manager Tine Verweire. “In onze sector is er een groot verloop, gemiddeld 50 procent op jaarbasis. Bij ons is dat 20 procent. Het is flexibel werk en dat maakt het moeilijk om de juiste werkkrachten te vinden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content