Techniek maakt mentaal sterk

Jérôme Theunis speelde professioneel golf van 2004 tot 2010. Vandaag is de 32-jarige Belg coach en geeft hij les aan de Brabantse Golf in Melsbroek en de Royal Waterloo in Ohain. Hij werkt ook samen met Michel Vanmeerbeek in het team dat Nicolas Colsaerts begeleidt. Theunis en Colsaerts zijn goede vrienden.

Jérôme Theunis is niet alleen een specialist van de swing, hij studeerde ook psychologie aan de universiteit van Dallas en weet daardoor veel af van het mentale aspect van de golfsport. Hij schreef een scriptie over dat onderwerp voor de Professional Golfers Association (PGA) of Belgium en geeft er lezingen over. “In de golfsport speelt mentale weerbaarheid een cruciale rol”, zegt Theunis. “Tijdens een wedstrijd van vier uur heeft een speler slechts enkele seconden contact met de bal. De rest van de tijd denkt hij na en soms begint hij te twijfelen.”

Voor golfers is het dus belangrijk dat ze hun concentratie op scherp houden en positief blijven denken. “Ben Hogan en Jack Nicklaus wisten in hun tijd al dat psychologie erg belangrijk was, vooral op de beslissende momenten dat ze onder grote druk stonden.” Maar volgens Theunis begint een goede mentale weerbaarheid bij een uitstekende basistechniek. “Ik hoor vaak zeggen dat golf vooral in het hoofd wordt gespeeld. Dat klopt, maar een speler kweekt veel sneller zelfvertrouwen als hij de techniek van het spel perfect beheerst. Daarom is de training zo belangrijk voor een golfer. De Duitser Martin Kaymer stond onder onmenselijke druk toen hij tijdens de recente Ryder Cup de winnende putt voor Europa moest binnentikken. Maar het lukte hem, vooral omdat hij al duizenden keren op zo’n slag had geoefend. Hij had zich perfect voorbereid. Toen hij op de bal afstapte, wist hij dat de kans zeer groot was dat hij die zou putten.”

“Op training werken profspelers soms urenlang aan dezelfde slag. Als echte automaten. En ze leggen de lat voor zichzelf zeer hoog. Zo verplicht Tiger Woods zichzelf voor de start van ieder toernooi honderd putts vanaf één meter na elkaar binnen te spelen. Zodra hij er eentje mist, moet hij opnieuw beginnen.”

Het werk in de schaduw maakt uiteindelijk altijd het verschil. Niet alleen voor profspelers, ook voor amateurs. Theunis: “Bij een beslissende putt kan emotionele druk veel dingen veranderen. Je kan die hoge belasting aanzienlijk verlagen als je de basistechniek van het spelletje helemaal onder de knie hebt.”

Miguel Tasso

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content