‘Tech is meer dan Silicon Valley’
De Verenigde Staten hebben een weelde aan techtitanen. Logisch, vindt CEO Marcel Claes van de Amerikaans-Belgische Kamer van Koophandel Amcham.
In hoeverre kan president Trump het feest verbrodden?
MARCEL CLAES. “Een aantal maatregelen kan op korte termijn schade veroorzaken. Door het strengere immigratiebeleid kunnen of willen heel wat hoogopgeleide migranten de Verenigde Staten niet meer binnen. De VS zijn wel nog altijd een magneet voor talent en de aantrekkingskracht zal na Trump weer toenemen. Over het algemeen probeert men rond Trump te manoeuvreren. Het mooiste voorbeeld is de strijd tegen klimaatverandering. Trump zei dat hij een stad zoals Pittsburgh van de economische ondergang wilde behoeden door uit het klimaatakkoord te stappen. Wel, die stad en andere regio’s en bedrijven voeren net hun inspanningen op om de klimaatafspraken na te komen.
“Zijn belastinghervorming en zijn handelsbeleid hebben natuurlijk wel een impact. Veel Amerikaanse en buitenlandse bedrijven zullen investeringen naar de VS verschuiven. Maar op de lange termijn zullen zijn realisaties geen grote impact hebben.”
In ieder geval is er in de VS voldoende aflossing van de wacht voor de oude industrieën.
CLAES. “De gemiddelde leeftijd van de techbedrijven in de VS ligt een stuk lager dan in Europa. De Europese sterkhouders bestaan vaak meer dan honderd jaar. De toppers aan de overkant van de oceaan zijn jonger. De VS hebben een zeer grote voorsprong in de digitale economie en ze hangen al lang niet meer af van Silicon Valley. Chicago heeft bijvoorbeeld tegen de dertig incubatoren voor start-ups. De grootste heb ik bezocht. Daar zaten 500 start-ups die coaching krijgen van 400 ervaren CEO’s en ondernemers. Austin in Texas heeft ook een beloftevolle cluster van IT-bedrijven en staat ook sterk in medische technologie.”
Vaak speelt een prestigieuze universiteit een cruciale rol.
CLAES. “Talent is een belangrijke, maar geen afdoende verklaring. Waarom ontstaan grote techbedrijven zo snel? Omdat alles aanwezig is, naast talent en goede ideeën. Er is veel expertise in het managen van bedrijven, soepelere regelgeving, genoeg geld en er is een zeer aantrekkelijke en grote afzetmarkt. Europese bedrijven kunnen moeilijk zo snel groeien door de versnipperde markt. Bovendien is het beleid een hinderpaal.”
Ziet u België graag dat beter ondernemingsklimaat imiteren?
CLAES. “We hebben dat nodig, maar we moeten dat ruimer invullen dan het beleid. De basis voor het blijvende economische succes in de VS is de grotere ondernemingszin en risicobereidheid. Men durft er meer risico’s te nemen. Een Amerikaanse durfkapitalist zei mij onlangs dat zijn fonds het een absolute meerwaarde vindt als een ondernemer eerder is mislukt, want daar heeft die persoon goede lessen uit getrokken. De Europese mentaliteit is gelukkig aan het veranderen, maar hier krijgen gefaalde ondernemers moeilijk een tweede kans.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier