TEATER
Bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel staat vanaf halfweg deze maand een nieuwe Shakespeare-produktie op het programma : De Storm, in een regie van Franz Marijnen. Shakespeares The Tempest (vertaald door KVS-dramaturg Alex Mallems), geschreven in 1610 of 1611, is zo goed als zeker zijn laatste werk geweest, het is ook een van de meest bevreemdende uit zijn hele oeuvre. Nergens anders kwam Shakespeare (1564-1616) zo dicht in de buurt van de klassieke eenheid van tijd, van plaats en van handeling, en toch is dit veruit het meest on-waarschijnlijke van zijn stukken. Sterk “magisch” ingekleurd, met spektakel maar een dunne intrige of plot, met een hoofdfiguur Prospero, wiens denken en voelen niet te doorgronden zijn,… Alles heel onexpliciet en poëtisch geschreven, waardoor The Tempest iets krijgt van de mytes uit de Oudheid. Precies het “ongedefinieerde” maakt dat er al ontelbare interpretaties van zijn gemaakt.
De KVS noemt het een verhaal over vriendschap en liefde, over politiek en samenleven, over kultuur en natuur. “Shakespeare situeert het in een snel veranderende wereld waarin morele waarden onderhevig zijn aan radikale veranderingen. Tema’s als politiek fatsoen (Prospero als verbannen vorst), xenofobie en exotisme (Kalibaan als “homme sauvage”), en het zich aankondigende kolonialisme in het zog van de eerste grote ontdekkingsreizen (Prospero als tiran over het eiland van Kalibaan) worden door Shakespeare in een teatraal-poëtische vorm gegoten. Bovendien is De Storm zeer levendig en gevarieerd, met naast het politiek-etische discours ook ruimte voor luchtige humor, o.a. in de onnavolgbare scènes tussen Kalibaan en de dronken zeelui.”
De Storm moet ook een artistieke hommage worden aan een van de topakteurs van de KVS, Senne Rouffaer, die onlangs 70 werd. Rouffaer werkt al bijna 40 jaar bij de KVS, als akteur en regisseur, en speelt in De Storm de hoofdrol, Prospero, de verbannen koning die zijn toverkrachten aanwendt om wraak te nemen. Volgens Rouffaer handelt De Storm over de onmogelijkheid om de geschiedenis te herdoen. “Prospero breekt zijn toverstaf aan het slot, redelijkheid krijgt de bovenhand. Hij ziet het vluchtige van zijn teater in : wat heeft het hem opgebracht ? Het is een pessimistisch en bitter stuk, met veel dromerij. Een hele opgave voor een cast om niet weg te vluchten in dat eiland vol klanken dat de decorontwerpers aan het voorbereiden zijn.”
De Storm, vanaf 16 januari in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Lakensestraat 146, 1000 Brussel. Info en plaatsbespreking : tel.(02)217.69.37.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier