Teamspirit oogsten met hark en schoffel
Een braakliggend lapje grond, een plekje op het dak, een bak in de tuin of een kleine serre in het gebouw: er zijn mogelijkheden genoeg om met een bedrijfsmoestuin te beginnen. Bij Yellow Events is tuinieren zelfs een pijler van de bedrijfscultuur.
“Zoveel mogelijk bedrijven overhalen om met een moestuin te beginnen” is de opzet van IncrEdible Company uit Louvain-la-Neuve. Het bedrijf startte in maart en stelt zijn expertise in aanleg en uitbouw van bedrijfsmoestuinen en -boomgaarden ter beschikking. Vincent Vandoorne stuurt het jonge team aan. Ondernemingen kunnen bij IncrEdible Company terecht voor een haalbaarheidsstudie, de coördinatie van het onderhoud, de organisatie van teambuildings rond de bedrijfsmoestuin, kooklessen, of hulp bij het opstellen van een blog.
Het bedrijf baseert zich op de ervaringen van Yellow Events, dat fungeert als proefproject. Aan de overkant van de straat – ook in het wetenschapspark van Louvain-la-Neuve dus – heeft IncrEdible Company houten moestuinbakken neergepoot. “Zulke minigardens zijn bij bedrijven het meest in trek. Je hoeft je niet te bukken tijdens het tuinieren en het oogt ook allemaal wat properder”, klinkt het bij Pierre Lebrun, directeur van Yellow Events. “Zo’n moestuinbak is een prima oplossing voor wie weinig of geen plaats heeft in volle grond.” IncrEdible Company hoopt de spil te worden van een coöperatie die meerdere bedrijven samenbrengt.
Sfeer
De eventorganisator Yellow Events, gespecialiseerd in houten spellen, is gevestigd in het wetenschapspark van Louvain-la-Neuve. Het bedrijf heeft een moestuin met aardappelen, uien, aardbeien, pompoenen, courgettes, komkommers, aalbessen en kruiden. Er is ook een boomgaard en sinds kort een wijngaard. Aan de andere kant van het gebouw huppelen twee geiten en scharrelen eenden en een tiental kippen rond. “Alle beschikbare oppervlakte wordt benut”, zegt Pierre Lebrun van Yellow Events. “Wij telen niet alleen van alles en nog wat, we houden ook kippen, die voor eitjes zorgen. De geiten grazen het terrein af en de eenden rekenen af met de slakken, die dit jaar trouwens bijzonder talrijk zijn.”
Yellow Events telt acht medewerkers. Die lunchen elke middag samen op kosten van het bedrijf. De moestuin, waarmee het bedrijf drie jaar geleden is gestart, is een hoeksteen van die traditie. “Van mei tot december eten we salades. We oogsten kilo’s aardbeien, in het seizoen elke dag een grote kom vol. Nadien schakelen we over op soep.” Overschotten worden verdeeld onder de medewerkers, die huiswaarts keren met fruit, groenten en eieren. “Een gezellige sfeer is belangrijk. Die hebben we hier en ze is volgens mij te danken aan de manier waarop we dag in dag uit leven en werken.”
“Sommige medewerkers komen in het weekend naar kantoor – we zijn nu eenmaal actief in de evenementensector – en maken dan van de gelegenheid gebruik om eieren te rapen of wat te tuinieren”, zegt Lebrun. “Anderen komen al eens langs met hun kinderen. Twee of drie opeenvolgende dagen allemaal tegelijk afwezig zijn, dat kunnen we ons niet permitteren: iemand moet nu eenmaal voor de dieren zorgen.”
Concentratie
“Echt een van de allerbeste teambuildings”, zegt een enthousiaste Hinde Boulbayem, mobility manager bij Sumy. Het bedrijf heeft er zijn eerste moestuinseizoen op zitten. Het team van Sumy, een onderneming die ecologisch vervoer organiseert voor de farma- en de voedingsindustrie, heeft dit jaar courgettes gekweekt. “Zoiets vergt bijzonder weinig organisatie en middelen. Zelfs zonder tuin is het doenbaar. In april was het erg koud en hebben we de serre gewoon binnengehaald en tussen ons gezet.”
Het bedrijf telt een twintigtal medewerkers en die hebben allemaal, ongeacht hun functie, deelgenomen aan de wedstrijd. “Elke medewerker heeft tien zaadjes in een pot gestopt”,legt Hinde Boulbayem uit.”De winnaar is diegene wiens courgettes het best groeien. In het begin was niet iedereen overtuigd. Er was trouwens geen enkele verplichting om mee te doen.” Toch nam iedereen deel.
De courgettes werden in april uitgeplant, maar de oogst was mager. Ruim 200 zaadjes leverden slechts een dertigtal courgettes op. Voor het team een leerschool om samen beproevingen en mislukkingen te boven te komen. Hinde Boulbayem ziet nog andere voordelen: “Tuinieren is prima voor de concentratie. Terwijl je met je handen in de aarde wroet, kun je nu eenmaal niets anders doen. Dankzij dit project konden we ook een aantal dingen uitpraten, we hebben geleerd luchtiger en met meer humor te communiceren.”
Rendabel?
“We zitten hier in een kmo-zone. Er is geen groen en voor elke activiteit die we samen in de buurt zouden kunnen doen, moeten we de wagen nemen.” De oprichtster van Sumy stelt vast dat zo’n moestuin voordelen heeft. Meer samenhang in het team en een meer ontspannen sfeer bijvoorbeeld. De rentabiliteit ervan berekenen, dat heeft ze bewust nooit gedaan. “We weigeren er cijfers op te plakken. In een bedrijf draait alles al om cijfers. Lekkere en gezonde groenten eten, daar gaat het om.” Van april tot juni besteedde het team om de vier dagen ongeveer anderhalf uur aan het onderhoud van de moestuin en aan het uitplanten en gieten van de courgettes. Het stopte ook flink wat tijd in de zoektocht naar ecologische middelen om de courgettes te verzorgen. “Toch is dat alles niet echt duurder uitgevallen. Mochten onze medewerkers roken, dan zou er evenveel tijd opgaan aan rookpauzes. We hebben de courgettes om de beurt verzorgd. Iedereen heeft zijn werk gedaan, we hebben geen achterstand opgelopen en we hebben als team beklijvende momenten beleefd.”
Lara Van Dievoet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier