Te snel te hoog
In juni van vorig jaar nodigden we u uit om te beleggen in Rio Tinto. De koers schommelde op dat moment rond 20 GBP op de beurs van Londen en de groep had net een nieuw financieringsakkoord aangekondigd.
Rio Tinto had ervoor gekozen om zijn financieringsakkoord van 19,5 miljard USD met Chinalco op te zeggen (waarmee het zich de woede van China op de hals haalde) en in plaats daarvan te opteren voor een kapitaalverhoging (van 15,2 miljard USD) en de oprichting van een joint venture voor ijzererts met BHP Billiton (dat 5,8 miljard USD aan Rio Tinto betaalde ter compensatie van zijn minder ontwikkelde activiteiten in dat domein). Ter herinnering: Rio Tinto was verplicht zich te herfinancieren door de zware schulden die het bij de overname van Alcan voor 38 miljard USD had geërfd.
Metalen
Nauwelijks zeven maanden later bedraagt de koers van het aandeel zowat 35 GBP, wat overeenkomt met een stijging van 75 %. Een knap resultaat, dat niettemin eenvoudig kan worden verklaard door het economische herstel en China. De vraag naar metalen is rechtstreeks gelinkt aan de economische cyclus. De prijs van koper wordt overigens beschouwd als een uitstekende graadmeter voor de gezondheid van de wereldeconomie, die eind 2008 in bijzonder slechte papieren verkeerde: in amper zes maanden tijd was de koers per ton van het rode metaal gedaald van bijna 9000 USD naar minder dan 3000 USD. Sinds eind 2008 is de prijs van koper echter opnieuw gestegen naar ongeveer 7500 USD.
De andere metalen hebben min of meer een gelijkaardig parcours afgelegd. Zelfs ijzererts, dat nochtans minder onder de crisis had geleden, zit duidelijk in een opwaartse trend. Dat is te danken aan het economische herstel, maar ook aan China, dat vorig jaar van de crisis geprofiteerd heeft om zijn strategische voorraden aan te vullen.
Te snel
In een context waarin de economie er slechts moeizaam in slaagt om uit de recessie te kruipen en waarin de aanvulling van de strategische voorraden dit jaar geen positieve impact meer zal hebben op de vraag, is het duidelijk dat de metaalprijzen een voorsprong hebben genomen die ze vroeg of laat weer zullen moeten inleveren. Zelfs de 2000 miljard USD die de overheden over de hele wereld hebben uitgetrokken voor infrastructuurwerken in het kader van hun relanceplannen, lijken onvoldoende om een verdere stijging van de metaalprijzen te garanderen. De werken zullen immers worden gespreid over een periode van minstens vijf jaar, wat de impact op de metaalvraag op korte termijn aanzienlijk beperkt. Het metaalaanbod wordt op zijn beurt ondersteund door investeringen die gedaan werden in de jaren die voorafgingen aan de crisis.
Wij verwachten dus dat de stijging van de metaalprijzen de komende twaalf maanden zal vertragen. Ook een correctie is zeker niet uit te sluiten. Daardoor wordt het stijgingspotentieel van mijngroepen zoals BHP Billiton en Rio Tinto automatisch beperkt. De aandelen van de twee groepen zijn bovendien hoog gewaardeerd. Rio Tinto wordt verhandeld tegen 14 keer de verwachte winst voor 2010, terwijl dat cijfer historisch rond de 10 schommelt.
Hoewel de metaalmarkt en de mijngroepen op lange termijn (zodra de onderinvesteringen van 2008-2009 voelbaar worden) interessante vooruitzichten bieden, raden wij u toch aan om winst te nemen op Rio Tinto. Het potentieel van het aandeel is de volgende twaalf maanden zeer beperkt en langetermijnbeleggers zullen in de toekomst wellicht nog betere instapmogelijkheden krijgen. (C)
Door Cédric Boitte
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier