Te kust en te keur

Zij beweren de beste vulpennen ter wereld te maken, ze zijn vooral vermaard om hun aanstekers en bij de oprichting in 1872 vervaardigden ze alleen maar fijne lederwaren. Vandaag behoort zelfs Chinees lakwerk tot de specialisaties. We hebben het hier over het Franse huis S.T. Dupont.

S.T. Dupont blijft zijn producten onophoudelijk moderniseren en diversifiëren. De leerwarenfabrikant van weleer keerde enkele jaren geleden terug naar zijn oude liefde en lanceert momenteel de lijn Oscuro. Tegen het einde van de maand komt er een nieuwe aansteker uit. Eerstdaags mogen we kennismaken met het jongste pronkstuk van het huis: de vulpen Ellipsis.

De producten van het merk getuigen echt wel van topklasse. De prijzen liggen weliswaar niet binnen ieders bereik, maar de jongste creaties van S.T. Dupont zijn toch een stuk betaalbaarder dan soortgelijke producten van de concurrentie.

Alles begon in 1872,

toen de Parijse zakenmannen storm liepen voor de aktetassen van Simon Tissot Dupont. Nu konden ze hun documenten tenminste veilig beschermd meenemen.

Dertig jaar later was het aanbod reeds zeer uitgebreid, gaande van kleine lederwaren tot luxueuze reisbenodigdheden. Voor het vervaardigen van al dat moois moest een beroep worden gedaan op bekwame vakwerkers, afkomstig uit liefst zeventien verschillende disciplines: houtbewerkers, edelsmeden, slotenmakers…

De high society van Londen, Parijs en New York dweept met het merk. Koningen, prinsen, ambassadeurs en financiers behoren tot de cliënteel. Een accessoire voor een attachécase, een bestelling van de maharadja van Patiala, zal uiteindelijk de aanzet geven voor een nieuwe productielijn, die van de aansteker. Het product wordt al gauw het meest populaire van het huis.

In 1947 biedt Vincent Auriol, toenmalig president van de Franse Republiek, prinses Elisabeth van Engeland een geschenk aan ter gelegenheid van haar huwelijk met de hertog van Edinburgh: de allerlaatste attachécase die in de ateliers vervaardigd werd.

Diversificatie.

Van 1952 tot 1973 legt S.T. Dupont zich uitsluitend toe op het fabriceren van aanstekers. Vanaf de jaren zeventig komt er echter opnieuw meer diversificatie met onder meer parfums, foulards en brillen. De productie is erg verzorgd en maakt de marketingslogans waar, maar het moet gezegd: S.T. Dupont blijft het sterkst op het gebied van aanstekers en vulpennen. De eerste pen van Dupont dateert ondertussen ook alweer uit 1973.

Info: Tel. 02-534 45 97.

serge vanmaercke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content