Tapijt in een glansrol

© RAPHAËL DEMARET

Dagelijks weeft Louis De Poortere in zijn fabriek in Moeskroen 30.000 vierkante meter tapijt. Het negentigjarige bedrijf produceert zowel eigen collecties als maatwerk. Esthetische designs met veel kleur, semihandwerk en betaalbare kwaliteit zijn het handelsmerk.

Lange geschiedenis

Louis De Poortere maakt hoogwaardige vloerkleden, kamerbreed tapijt voor kantoren en trapbekleding voor hotels en herenhuizen. De zustermerken zijn Jules Flipo en Catry. De markt van de trapbekleding draait prima, die van het kamerbrede tapijt slabakt een beetje. In vloerkleden denkt het bedrijf stilaan het plafond te hebben bereikt.

Louis De Poortere stond negentig jaar geleden aan de wieg van het bedrijf. De onderneming groeide daarna vanuit haar thuisbasis Moeskroen uit tot een Europese topper in de textielsector. Ze heeft een turbulente geschiedenis achter de rug. Ze miste de boot van het getufte tapijt met kunststofgaren en kon die achterstand moeilijk inhalen. Het laatste dieptepunt dateert van 2014. Het bedrijf onderging toen een financiële herstructurering. De redders waren Pascal Dryon en Lionel Callens. Zij staan als voorzitter en managing director aan het hoofd van de belangrijkste vennootschappen onder de holding Color House International.

Depoortere Frères haalde in 2018 een omzet van 5,1 miljoen euro en was net winstgevend. Depoortere Deco draaide een omzet van 13,8 miljoen euro, met een verlies van 752.360 euro. Color House International boekte in 2019 een bedrijfsresultaat van net boven 1 miljoen euro.

Geweven tabel - Door vijf kleuren te mengen ontstaat een kleurenpalet met heel gevarieerde tussentinten. Het geheim achter die subtiliteit is de geweven tabel, een origineel palet waar de ontwerpers hun inspiratie uit putten. Een geweven tabel ziet eruit als een mozaïektapijt met tot 144 genummerde kleurvakjes. Voor elk product wordt zo'n tabel samengesteld. Elk vakje is het resultaat van een bepaalde combinatie van kleuren en draden. De binding is de wijze waarop de schering- of kettingdraden en de inslagdraden elkaar kruisen en door elkaar geweven zijn. Zowel chenillekatoen, glanzend polyester, lurex met een metaalglans als space dice-wol komen in aanmerking als materiaal.
Geweven tabel – Door vijf kleuren te mengen ontstaat een kleurenpalet met heel gevarieerde tussentinten. Het geheim achter die subtiliteit is de geweven tabel, een origineel palet waar de ontwerpers hun inspiratie uit putten. Een geweven tabel ziet eruit als een mozaïektapijt met tot 144 genummerde kleurvakjes. Voor elk product wordt zo’n tabel samengesteld. Elk vakje is het resultaat van een bepaalde combinatie van kleuren en draden. De binding is de wijze waarop de schering- of kettingdraden en de inslagdraden elkaar kruisen en door elkaar geweven zijn. Zowel chenillekatoen, glanzend polyester, lurex met een metaalglans als space dice-wol komen in aanmerking als materiaal.© RAPHAËL DEMARET
Ontwerpen - Op hun computerscherm kiezen de ontwerpers uit de geweven tabel combinaties die ze in hun digitale schets invoeren om na te gaan hoe de weefeffecten en de kleuren bij elkaar passen. Op basis daarvan maken ze een karton, een patroon waarin elke kleur wordt vertaald in diverse weefeffecten. Die gegevens worden naar het weefgetouw gestuurd.
Ontwerpen – Op hun computerscherm kiezen de ontwerpers uit de geweven tabel combinaties die ze in hun digitale schets invoeren om na te gaan hoe de weefeffecten en de kleuren bij elkaar passen. Op basis daarvan maken ze een karton, een patroon waarin elke kleur wordt vertaald in diverse weefeffecten. Die gegevens worden naar het weefgetouw gestuurd. “Ons ontwerpteam houdt zich niet enkel bezig met de esthetische kant van een vloerkleed, maar ook met de technische uitwerking ervan”, benadrukt designmanager Jean-François Fontane.© RAPHAËL DEMARET
Weven - Zodra alle gegevens zijn doorgestuurd naar het atelier, worden de bobijnen met de draden geladen en de jacquardweefgetouwen geprogrammeerd. Die machines kunnen achtereenvolgens een twintigtal tapijten met complexe patronen vervaardigen van 1,4 tot 3 meter breed bij 50 meter lang. De scheringdraden vormen de tabakskleurige ondergrond, waartussen de inslagdraden worden gevlochten. Die vormen de tekening op de bovenzijde. Een medewerker ziet erop toe dat het proces feilloos verloopt. Langzaam maar zeker geven duizenden in rijen opgestelde naalden (een per gebruikte kleur) vorm aan het tapijt.
Weven – Zodra alle gegevens zijn doorgestuurd naar het atelier, worden de bobijnen met de draden geladen en de jacquardweefgetouwen geprogrammeerd. Die machines kunnen achtereenvolgens een twintigtal tapijten met complexe patronen vervaardigen van 1,4 tot 3 meter breed bij 50 meter lang. De scheringdraden vormen de tabakskleurige ondergrond, waartussen de inslagdraden worden gevlochten. Die vormen de tekening op de bovenzijde. Een medewerker ziet erop toe dat het proces feilloos verloopt. Langzaam maar zeker geven duizenden in rijen opgestelde naalden (een per gebruikte kleur) vorm aan het tapijt.© RAPHAËL DEMARET
Snijden - Na het weven wordt op de onderzijde een antisliplaag van latex aangebracht. Vervolgens wordt het 25 tot 50 meter lange tapijt versneden tot de gewenste formaten, inclusief kleine vierkante stalen die worden geleverd aan de tapijtwinkels om aan klanten te tonen.
Snijden – Na het weven wordt op de onderzijde een antisliplaag van latex aangebracht. Vervolgens wordt het 25 tot 50 meter lange tapijt versneden tot de gewenste formaten, inclusief kleine vierkante stalen die worden geleverd aan de tapijtwinkels om aan klanten te tonen.© RAPHAËL DEMARET
Afwerken - Elk op maat gesneden vloerkleed belandt op een immense metalen tafel met een heteluchtsysteem, wat het manipuleren ervan vergemakkelijkt. Een naaister zoomt machinaal de randen en de hoeken om. Vervolgens lijmt een collega over de volledige omtrek van de onderzijde een versterkingsband. Dat gebeurt via thermische fixatie - met een strijkijzer - om het oppervlak mooi plat te krijgen. Daarna bevestigt een medewerkster het etiket op het afgewerkte vloerkleed. Ze rolt het op en verpakt het in plastic. Het tapijt is klaar voor de levering. Bij Louis De Poortere kunnen drie productielijnen tegelijk draaien. De eerste voor de standaardcollecties van het bedrijf, de tweede voor tapijten in onderaanbesteding en de derde voor maatwerk, in opdracht van particulieren of hotels.
Afwerken – Elk op maat gesneden vloerkleed belandt op een immense metalen tafel met een heteluchtsysteem, wat het manipuleren ervan vergemakkelijkt. Een naaister zoomt machinaal de randen en de hoeken om. Vervolgens lijmt een collega over de volledige omtrek van de onderzijde een versterkingsband. Dat gebeurt via thermische fixatie – met een strijkijzer – om het oppervlak mooi plat te krijgen. Daarna bevestigt een medewerkster het etiket op het afgewerkte vloerkleed. Ze rolt het op en verpakt het in plastic. Het tapijt is klaar voor de levering. Bij Louis De Poortere kunnen drie productielijnen tegelijk draaien. De eerste voor de standaardcollecties van het bedrijf, de tweede voor tapijten in onderaanbesteding en de derde voor maatwerk, in opdracht van particulieren of hotels.© RAPHAËL DEMARET
De toonzaal - In de toonzaal hangen de vloerkleden omhoog. De blikvanger is Patchwork Vintage Multi. Die collectie gaf het merk Louis De Poortere vijf jaar geleden een nieuw elan. Oude tapijten die het bedrijf 25 jaar eerder had gemaakt, fungeerden als inspiratiebron.
De toonzaal – In de toonzaal hangen de vloerkleden omhoog. De blikvanger is Patchwork Vintage Multi. Die collectie gaf het merk Louis De Poortere vijf jaar geleden een nieuw elan. Oude tapijten die het bedrijf 25 jaar eerder had gemaakt, fungeerden als inspiratiebron.© RAPHAËL DEMARET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content