TAFELTJE DEK JE

Het Brusselse Dîner chez Soi dekt de tafel waar de Franse president Jacques Chirac zijn maaltijden nuttigt.

De toonzaal van de nv Dîner chez Soi doet denken aan de grot van Ali Baba. Voortdurend duiken nieuwe schatten op : borden, bestekken, zilverwerk, kristallen glazen, tafelkledij in alle mogelijke kleuren.

“Alle middelen worden onmiddellijk opnieuw geïnvesteerd in de zaak. Het uitbreiden van de voorraad vergt enorme investeringen,” verduidelijkt gedelegeerd bestuurder Jacqueline de Sy. De Sy werkt naar eigen zeggen onbezoldigd in haar bedrijfje, dat met zeven werknemers vorig jaar goed was voor een omzet van 15 miljoen.

Tafels versieren op een hoog niveau. Dat is de opdracht van Dîner chez Soi. De Gentse Jacqueline de Sy ontdekte in 1990 toevallig een waar “gat in de markt”. Haar drie dochters trouwden kort na elkaar, het bestaande materiaal om tafels te versieren voor de feestdis bleek ondermaats. “Ik heb dan maar zelf een prachtig feest gemaakt.” De Sy vervult dezelfde activiteit bij vriendinnen. In augustus 1991 volgt de professionele start, met de creatie van Dîner chez Soi. De eerste investering is een servies voor 35 personen. Vandaag kan het bedrijf dekken voor maximaal duizend personen. Het bezit dertig soorten tafelkledij, borden in acht kleuren, waarvan sommige met 3000 stuks. Maar Dîner chez Soi levert een totaalconcept, tot allerlei details op tafel. Kandelaars, potjes met kaarsen, onderborden met stro, tot de voorgedrukte menu’s. “Wel honderd bedrijven verhuren materiaal. Maar wij creëren toegevoegde waarde. Ik ga ter plaatse kijken naar de impact van bepaalde kleuren. We werken ook samen met uitzendkoks. Aanvankelijk werkten ze wat tegen, want ze beschouwden me als een concurrent. Maar een traiteur is geen decorateur, wel iemand die goed kookt.”

Dîner chez Soi verhuurt gemiddeld materiaal voor één diner per dag. De drukste periodes zijn de weekends, de topmaanden mei, juni en september. “In die maanden trouwen de meesten. Dat zijn meteen grote budgetten met diners voor 100 tot 200 personen.” De bedrijfswereld is goed voor de helft van de omzet. Belgacom organiseerde een bedrijfsfeest in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, te midden van de tentoongestelde werken van Paul Delvaux. Jacqueline de Sy ontwierp het aangepaste surrealistische decor. Ambassades, banken ( BBL, Generale, Kredietbank), sinds kort ook een traiteur in het Elysée, zijn de klanten. De gemiddelde bestelling is bestemd voor 30 tot 50 gasten.

JACQUELINE DE SY (DINER CHEZ SOI) Een traiteur is iemand die goed kookt, geen decorateur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content