TACKELEN IN PRINCIPEZAKEN
De ticketverkoop van het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk blijft de gemoederen beroeren. Dat hebben de organisatoren voor een deel aan zichzelf te danken. De verkoop werd immers dermate gemanipuleerd dat 74% van de tickets voor Fransen werd voorbehouden. Een flagrante overtreding van de Europese regelgeving, dat vond ook de Europese Commissie. Ook dertig europarlementsleden legden formeel klacht neer bij een Parijse rechtbank – de uitspraak volgt op 20 mei 1998. De zaak van de parlementsleden wordt bepleit door niemand minder dan de Luikse advocaat Luc Misson: “Of het nog iets uithaalt, is zeer de vraag. 20 mei is te dicht bij de start van het WK om de ticketverkoop te herbeginnen. De rechter moet daarbovenop immers rekening houden met veiligheidsaspecten. Was de zaak vroeger voorgekomen, dan hadden we zeker onze slag thuisgehaald.”
Luc Misson (45 j.) is niet aan zijn proefstuk toe. Bekendheid verwierf hij in de eerste plaats als een van de advocaten van voetballer Jean-Marc Bosman in zijn strijd tegen de voetbalbonzen. En met succes. Het arrest van het Europees Hof op 15 december 1995 dat voetballers aan het eind van hun contract de vrijheid gaf, sloeg in als een bom in voetballand. Misson pleitte nog meer in zogenaamde principezaken in de loop van zijn carrière, vaak voor het Europees Hof.
Misson, afkomstig uit Vielsalm, studeerde rechten aan de UCL. “Een keuze die ik pas maakte toen ik mijn inschrijvingsformulier moest invullen,” blikt de advocaat terug. Misson deed er nog een jaar criminologie bij met het oog op een carrière in de magistratuur. Een weg die hij aanvankelijk ook insloeg door een jaar stage te lopen bij het Luikse parket. Tot meester Jacques Levaux hem vroeg zijn advocatenkantoor te versterken. Een stap die hij niet betreurt: “De advocatuur is boeiender dan de magistratuur. Magistraten zijn steeds ondergedompeld in dezelfde dossiers.” Op 1 september 1988 startte Misson zijn eigen zaak: “Klanten had ik echter niet. De eerste dag schilderde ik mijn kantoor.” Intussen telt advocatenkantoor Misson twaalf advocaten en zes medewerkers.
Over de malaise bij Justitie heeft hij een uitgesproken mening. Vorig jaar schreef hij zijn hervormingsideeën neer in zijn boek Quelle Justice voulez-vous? Misson: “Vooral de mentaliteit binnen het gerechtelijk apparaat moet veranderen. Men moet zichzelf in vraag durven te stellen. Door bijvoorbeeld na te denken over hoe het beschikbare budget beter kan worden aangewend, precies zoals een onderneming dat moet doen. Helaas komt men daar gewoon niet toe, hoewel men weet wat er fout loopt. Onbekwame rechters bijvoorbeeld die pijlsnel carrrière maken omdat ze over de juiste politieke troeven beschikken. Die politisering is het drama bij justitie.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier