T-test moet gsm-en internetfactuur goedkoper maken

© belga

Wie vandaag de prijzen van de telecomoperatoren wil vergelijken, kan een bezoekje brengen aan een vergelijkingssite. Maar CD&V wil vergelijken nog eenvoudiger en transparanter maken met de T-test.

Telecomoperatoren zijn verplicht bestetarief.be te vermelden op hun facturen. Op die site kunnen consumenten de prijzen vergelijken van alle operatoren in ons land. Maar cijfers tonen aan dat almaar minder mensen een beroep doen op de vergelijkingssite. Volgens de telecomregulator BIPT wordt de site maandelijks 17.562 keer gebruikt. In 2014 was dat nog 25.202 keer per maand. Daarom willen CD&V en minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) met een alternatief over de brug komen. Dat schrijft De Morgen.

T-test

Via de T-test kunnen zij met één klik vaststellen of ze bijvoorbeeld 10 euro per maand kunnen besparen

Kamerlid Roel Deseyn (CD&V) stelt voor om de zogenaamde T-test te lanceren. Hij vergelijkt die vergelijkingstool met de V-test van energieregulator VREG. Consumenten kunnen die site gebruiken om hun licht te laten schijnen over de verschillende energietarieven in ons land. Bovendien geeft de site aan welke leverancier het best bij je profiel past.

Concreet zouden operatoren zoals Telenet en Proximus verplicht worden om een elektronische factuur op te stellen die automatisch gelinkt wordt aan de overheidswebsite.

In De Morgen zegt Deseyn dat het nu veel te omslachtig is om de simulator – bestetarief.be – in te vullen omdat je niet altijd alle gegevens bij de hand hebt. “Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld een sms-factuur waarop enkel de totaalprijs vermeld wordt. Via de T-test kunnen zij met één klik vaststellen of ze bijvoorbeeld 10 euro per maand kunnen besparen. Dat is de moeite”, klinkt het. De test zou onder meer rekening houden met hoe vaak je surft en het aantal sms’jes dat je maandelijks verstuurt.

De Croo, die zelf aan een systeem werkt om facturen vergelijken eenvoudiger te maken, is te vinden voor het idee. Al maakt hij wel een kanttekening bij het voorstel van CD&V: “Het voorstel van CD&V heeft het nadeel dat het enkel uitgaat van het huidige abonnement van de gebruiker, terwijl dat niet noodzakelijk beantwoordt aan zijn nieuwe noden.” (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content