‘t is er wijs, en je wordt er wijs
Gent heeft zich tot hét onderwijscentrum van Vlaanderen ontpopt. Met z’n 45.000 volgden de studenten dit jaar hoger onderwijs in de Arteveldestad.
Het station Gent-Sint-Pieters is voor steeds meer studenten niet zomaar een halte op weg naar Leuven, maar een eindbestemming. De Universiteit Gent telt ruim 23.000 studenten en duelleert met de KU Leuven om de titel van grootste universiteit van Vlaanderen. De Hogeschool Gent is met 10.000 studenten de grootste in haar soort.
Het hoger onderwijs van de Arteveldestad trok dit jaar in totaal 45.000 studenten aan. De toeloop is vooral de jongste jaren spectaculair. Zo zag de Universiteit Gent het studentenaantal in de loop van de jaren ’90 met 60% stijgen. Pas dit academiejaar, en dat na tien jaar ononderbroken groei, blijkt de situatie te stabiliseren.
De universiteit ging zelf op zoek naar een verklaring voor het succes. Er is de verhoogde participatiegraad van meisjes – vorig academiejaar schreven zich voor het eerst meer meisjes dan jongens in – maar vooral de factor afstand blijkt een steeds grotere rol te spelen. “Waarom zo ver gaan als we dezelfde kwaliteit dicht bij huis vinden,” klinkt het. Zo ontdekten studenten uit West-Vlaanderen, traditioneel hét katholieke wingewest van de KU Leuven en zijn Kortrijkse filiaal, het Gentse hoger onderwijs.
Jambers.
Een reportageteam van Jambers Televisieproducties volgt dit academiejaar een aantal van die studenten. “De studenten gaan minder vaak uit, misschien ook omdat velen van hen een tv of internet op kot hebben,” vertelt creatief directeur Jan Segers. “De prestatiedruk is ook relatief groot. De studenten hebben een optimistisch toekomstbeeld en kennen hun waarde op de arbeidsmarkt.”
De stad Gent is een bijkomende aantrekkingsfactor. “Gent is voor vele studenten een goede mix van twee aspecten uit het socio-cultureel leven: wat verwachten ze van het leven in een echte stad, en wat verwachten ze van een studentenstad. Op deze twee vlakken zien we een verbeterde perceptie van Gent ten opzichte van Leuven,” zo bleek uit een onderzoek van de universiteit. Gent komt voor studenten overeen met de Overpoortstraat, de typische uitgaansbuurt, het filmcomplex Decascoop maar evenzeer met de Vooruit, het SMAK, de stadsbibliotheek of de oude binnenstad.
Creyf’s.
De studentenpopulatie is uiteraard een zegen voor de lokale horeca en middenstand, of voor specifiek studentgerichte diensten als repetitorenkantoren of copycenters. Maar ook interimkantoor Creyf’s Interim put uit deze ruime pool van beschikbaar talent. Creyf’s richtte in Gent een kantoor op dat zich specifiek op studenten richt.
Iets minder dan de helft van de universiteitsstudenten en een derde van de hogeschoolstudenten zit op kot. 90 tot 95% van hen woont in privé-woningen. Dat zijn naar schatting 20.000 kamers of studio’s. Tijdens het academiejaar zorgen de studenten dus voor een bevolkingstoename van 10%. De studentenpopulatie is sterk geconcentreerd en in sommige buurten, zoals Galgenberg of Sint-Pieters, maken studenten een aanzienlijk deel uit van de bevolking, zonder dat ze in de statistieken te vinden zijn. Dat heeft zo zijn nadelen. “Een te groot overwicht van studenten kan de sociale structuren van deze buurten ontwrichten,” staat te lezen in het ruimtelijk structuurplan van Gent op basis van een studie van Iris Consulting.
Die overconcentratie ontstaat natuurlijk niet zomaar. De Gentenaren spelen gretig in op de vraag naar kamers, ook al dreigen ze zo de vastgoedmarkt uit balans te brengen. Nogal wat woningen werden de jongste tijd tot studentenkoten verknipt. Dat levert de eigenaar niet 15.000, maar 60.000 frank potentiële huur op. De gevolgen waren navenant: betaalbare eengezinswoningen waren nauwelijks nog te vinden, waardevolle huizen werden tot schaamgevels herleid, de stadsvlucht zette zich door. Pas vorig jaar riep de stad de verkaveling van eengezinshuizen een halt toe.
kda
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier