Syngenta

Op 26 augustus schrapte de Amerikaanse concurrent Monsanto zijn verleidelijke bod van 47 miljard USD of 470 CHF per aandeel op Syngenta. Het management van de Zwitserse zaden- en vooral gewasbeschermingsmiddelengigant had de Amerikanen opnieuw wandelen gestuurd zonder nog maar te willen praten over een overname. Ontevreden aandeelhouders duwden daarna CEO Mike Mack naar de uitgang.

Maar dat betekent nog niet dat de rust is weergekeerd en Syngenta uit de financiële actualiteit is. Integendeel: Monsanto overweegt voor een derde keer om een bod uit te brengen op Syngenta. Dat werd in de aanloop naar een analistendag door een van de topmensen bekendgemaakt. Was het een paniekreactie op berichten dat concurrenten zowel uit het Westen als het Oosten concrete interesse in het Zwitsers bedrijf tonen? Volgens diverse bronnen heeft China National Chemical Corp, hier beter bekend als ChemChina, een bod van 41,7 miljard USD of 449 CHF per aandeel uitgebracht. ChemChina raakte in maart in Europa bekend toen het de referentie-aandeelhouder bij de Italiaanse bandenproducent Pirelli uitkocht. Deze keer zouden er wel gesprekken aan gang zijn, die in de komende weken tot een overeenkomst kunnen leiden.

Voor ChemChina, het nummer zeven in de wereld van de gewasbeschermingsmiddelen, zijn er minder problemen te verwachten bij de mededingingsautoriteiten. ChemChina heeft een wereldmarktaandeel van 5 %, tegenover 19 % voor Syngenta en 8 % voor Monsanto. Maar de Chinezen hebben de buit zeker nog niet binnen, ook al is de groei van de landbouwsector cruciaal voor hen. Er zijn blijkbaar nog kapers op de kust.

Een ander, groot, Amerikaans concern, du Pont de Nemours, een onderneming uit de top honderd van de grootste ondernemingen ter wereld, blijkt ook interesse te hebben. De grootste overname die du Pont ooit deed (7,7 miljard USD prijskaartje) in 1999 was precies Pioneer Hi-Bred, samen met Monsanto en Syngenta de absolute wereldtop in de zaadbusiness en gewasbescherming. Maar door al enkele jaren lage prijzen voor landbouwgrondstoffen staan de inkomens van de landbouwers onder druk en dus ook de resultaten van de belangrijke landbouwpoot bij du Pont. Het kostte onlangs nog de kop van CEO Ellen Kullman, die nochtans vele jaren aan het hoofd van het concern stond. Opvolger Ed Breen lijkt meer te willen dan enkel maar kosten besparen.

Volgens de Wall Street Journal zouden er aftastende gesprekken zijn tussen du Pont en Syngenta over een mogelijke fusie van het Zwitsers bedrijf met de landbouwpoot van du Pont. Het blijft natuurlijk afwachten, maar het recente vertrek van beide CEO’s, onder druk van de aandeelhouders, biedt wellicht toch een kans dat er nu wel twee partijen zijn die op zijn minst willen praten over een samenwerking. Het besef groeit meer en meer in de sector dat een consolidatie nodig is.

Conclusie

De koers reageerde uiteraard positief en is weer ver weg van het jaardieptepunt in september. Van euforie is anderzijds ook geen sprake, aangezien de aandeelhouders al eerder valse hoop op een deal hebben gekoesterd. Los van een mogelijke overeenkomst zijn we tevreden dat we recent onze positie weer konden opvoeren. We blijven uitgaan van een verdere koersstijging de komende maanden.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content