Syndicalist van vader op zoon

Met Marc Goblet als nieuwe algemeen secretaris en nummer één van de FGTB krijgt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw een militante Waalse syndicalist naast zich. De Luikenaar Goblet wordt een van de gezichten van het rode verzet tegen de volgende centrumrechtse federale regering.

“Ik staak niet om te staken. Maar kijk naar de politieke situatie en vooral naar de werkgevers: VBO en Voka pleiten voor een façadeoverleg. Ze willen enkel praten over details, maar niet over de grote thema’s zoals lastenverlaging en flexibiliteit. Hier verschuilen de werkgevers zich achter de regering voor de rijken en het kapitaal.”

Marc Goblet was nog maar net aangewezen als algemeen secretaris van de socialistische vakbond ABVV/FGTB, of hij stuurde via een interview in La Libre Belgique al een waarschuwing uit naar de werkgevers en de federale onderhandelaars. Luikenaar Goblet, die als algemeen secretaris de nummer twee van het ABVV wordt, maar vooral de nummer een van de Franstalige vleugel, staat bekend om zijn militante radicalisme. Dat zal ook snel duidelijk worden. Terwijl zijn voorgangster Anne Demelenne, die om gezondheidsredenen terugtreedt, eerst aan de onderhandelingstafel ging zitten met werkgevers en regering om daar de druk op te voeren, is Goblet van een andere school. Een toplid van het ABVV stelt het zo: “Met wat de komende federale regering in petto heeft, moeten we die doctrine verlaten. Het is mogelijk om op voorhand druk te zetten door actie te voeren.” Het ABVV houdt zich klaar om ten strijde te trekken tegen een indexsprong, een loonbevriezing, een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt en een verhoging van de btw.

Stamboomsyndicalist

Dat verzet zal vooral vanuit de Franstalige vleugel FGTB worden aangestuurd. Met op de achtergrond de steun van de PS, die hoogstwaarschijnlijk voor het eerst in 26 jaar uit de federale regeringsboot valt. Goblet is volgens vele FGTB’ers de geknipte man om de strijd aan te gaan. Hij is zeer combattief en zijn credo is simpel: “Als je zonder ophouden je broek afsteekt, dan moet je niet in een vakbond actief zijn.” Goblet pleit ook voor een goede band met de PS, zonder de vakbondsleden die actief zijn in de radicaal-linkse PTB met de vinger te wijzen. Hij was voorzitter van de Vervierse PS en eerste schepen in zijn gemeente Herve.

Maar Marc Goblet is eerst en vooral een stamboomsyndicalist. Zijn vader, Simon Goblet, was aan het einde van de jaren vijftig vakbondsafgevaardigde in de steenkoolmijn van Battice en voorzitter van de centrale van mijnwerkers. Van 1977 tot 1987 was Simon Goblet voorzitter van de machtige Algemene Centrale die onder andere de bouwsector, schoonmaak en uitzendarbeid overkoepelt. Marc Goblet kreeg het rode syndicalisme met de paplepel mee. “Ons huis was ook een lokaal waar vakbondsleden samenkwamen, het fungeerde als kantoor voor de Socialistische Mutualiteit en mijn moeder ging de werkloosheidsuitkeringen aan huis uitbetalen. Ik ging met haar mee”, herinnert Marc Goblet zich.

De Luikenaar begon te werken als arbeider gespecialiseerd in herstelling van verwarmingstoestellen. “Ik heb zeven jaar als chauffagist gewerkt vooraleer in de Algemene Centale van de FGTB aan de slag te gaan.” Vanaf 1982 klom hij op in de organisatie en in 2004 werd hij voorzitter van de Luikse afdeling. In 2013 kwam Goblet ook aan het hoofd te staan van de FGTB-afdeling van Luik-Hoei-Borgworm, een sleutelfunctie in de Franstalige socialistische vakbond. Ondertussen is ook zoon Geoffrey in de FGTB actief.

Marc Goblet is een naam als een klok in de Waalse FGTB, maar zijn aanwijzing als algemeen secretaris ging minder vlot dan gedacht. Lange tijd was er een tweede kandidaat: Estelle Ceulemans, het hoofd van de studiedienst, die op de steun van de bediendebond BBTK kon rekenen. Bovendien zag Anne Demelenne haar als de ideale opvolger. Even zag het ernaar uit dat een interne twist zou ontstaan, maar uiteindelijk vormde zich een consensus rond Goblet. Begin oktober wordt zijn benoeming bevestigd op een nationaal congres. De Luikenaar staat nu zelfs in polepositie om over een paar jaar Rudy De Leeuw op te volgen als nationaal voorzitter van de socialistische vakbond.

Vertrouwd met het overleg

Marc Goblet mag dan militant zijn, hij heeft oog voor overleg. Hij heeft over tal van sectorale cao’s onderhandeld en is bereid water in de wijn te doen om jobs te redden. Toen het kristalbedrijf Val Saint-Lambert tussen 2008 en 2013 in de problemen zat, eiste de FGTB geen loonsverhogingen op voorwaarde dat er geen ontslagen zouden vallen. Goblet is duidelijk: “Je kan niet in alle bedrijven op dezelfde manier onderhandelen. Maar als er winsten zijn, dan moeten de werknemers daar een deel van krijgen.”

Als nummer één van de Franstalige FGTB zal Goblet straks dus aanschuiven bij de Groep van Tien die het interprofessioneel overleg aanstuurt. Om er zijn mannetje te staan, heeft Goblet intussen lessen Nederlands gevolgd.

ALAIN MOUTON, ILLUSTRATIE DAAN ROSSEELS

“Als er winsten zijn, dan moeten de werknemers daar een deel van krijgen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content