Swingend staal

De Meestere uit Heule bouwt het distributiecentrum van Nike in Laakdal en renoveert de Parijse muziektempel Olympia. Eind dit jaar neemt het West-Vlaamse metaalconstructiebedrijf een meerderheid in het Franse Tec-Indus.

Deze zomer werkt het metaalconstructiebedrijf De Meestere de derde fase van het Nike-distributiecentrum in Laakdal af. Algemene aannemer is de Antwerpse bouwonderneming Interbuild, die samen met het studiebureau Abetec en cost controller Starke Diekstra het bouwteam vormt.

Net als in de eerste twee fases koos Interbuild voor het familiebedrijf uit Heule om de metalen constructie te maken. Carl De Meestere : “Dat wijst op het vertrouwen van de klant. Wij zijn gespecialiseerd in niet-gestandaardiseerde werken met een grote toegevoegde waarde, zoals de hoogbouwmagazijnen (elk 24 meter breed, 150 meter lang en 32 meter hoog) van Nike (zie ook blz. 26). Hiervoor hebben wij de voorstudie, de werkhuistekeningen, de assemblage en het las- en schilderwerk uitgevoerd.”

Met deze opdracht van 300 miljoen frank (goed voor 7000 ton staal) op een totale investering van 2 miljard frank klimt De Meestere naar de top-vijf van de Belgische staalbouwmarkt (samen met Buyck, CSM, Poncin en Willems). De Meestere : “Maar staal is geen sant in eigen land. De Belg geeft de voorkeur aan beton. Vandaag komen de voordelen van staal nog te weinig aan bod in de Belgische opleidingscentra, mede onder invloed van de sterke betonlobby. Daarom hebben wij vijf jaar geleden noodgedwongen de stap over de grens gezet. Vandaag realiseert De Meestere 30 % van zijn omzet in het buitenland.” Met succes. Na een moeilijke periode in de bouwrecessie begin dit decennium boekt de West-Vlaamse staalconstructeur in ’96 opnieuw een nettowinst van 1,5 miljoen frank.

Het internationaal paradepaardje van De Meestere is de renovatie van de mythische muziektempel Olympia in Parijs, waarin wereldberoemde sterren zoals de Beatles, Gilbert Bécaud en Jacques Brel meermaals schitterden. In opdracht van Sogeprom, die heel de wijk Ilot Edouard VII moderniseert (totale investering van 9 miljard frank), laste de Vlaamse onderaannemer een volledig nieuw geraamte voor de zaal (goed voor een budget van 45 miljoen frank). Eind mei ’97 was de klus geklaard. November dit jaar opent de muziektempel zijn deuren.

VAN SMID TOT CAD/CAM-SPECIALIST.

In ’42 start Achilles De Meestere, overgrootvader van Carl, zijn carrière als smid in Kortrijk. Naast het beslaan van paarden, maakt hij af en toe een poort of hek voor de boeren uit de buurt. Twintig jaar later nemen zijn drie zonen Jean, Henri en Albert de zaak over en schakelen over op de productie van landbouwloodsen.

In ’55 verhuist het metaalconstructiebedrijf naar een industrieterrein in Heule, langs de Leie. Vervolgens splitst de onderneming zich in drie vennootschappen : Demetal (fabriek), Montal (montage) en De Meestere (administratie). Dankzij een aantal belangrijke contracten in het binnenland ( Barco, Bayer, Ciments d’Obourg, Eurosilo, Manuport, Petrochim, Shape, Shell, Vandemoortele) groeit de familiale onderneming geleidelijk aan naar een omzet van meer dan 300 miljoen frank eind jaren zeventig. In ’81 koopt Pierre De Meestere, zoon van Jean, alle aandelen van zijn familieleden over en fuseert de werkmaatschappijen tot één geheel : nv De Meestere. Het bedrijf breidt verder uit en realiseert in zijn topjaar 1992 een omzet van 573,2 miljoen frank. In 1996 is dat cijfer gezakt tot 453,2 miljoen frank. De capaciteit bedraagt zo’n 15.000 ton staal per jaar, afhankelijk van het soort constructie. Het directiecomité bestaat uit Pierre De Meestere (63 j.), Carl De Meestere (30 j.) en bedrijfsleider André Van Groenweghe (45 j.).

De Meestere : “Wij bestrijken het volledige gamma van studie tot montage.” Het engineeringbureau vertrekt bij de tekeningen van de architect. Een Cad/Cam-systeem maakt de werkhuistekeningen volledig automatisch. De onderdelen worden gemaakt, geassembleerd en afgewerkt. Zelfs het transport doen we zelf.”

Begin dit decennium stapte De Meestere naar het buitenland. Als eerste project over de grenzen sleepte het West-Vlaamse staalconstructiebedrijf in ’92 een contract voor Amylum in Dallmin (Duitsland) in de wacht. Daar bouwde de firma een nieuwe zetmeelfabriek (budget van 100 miljoen frank). Al naargelang van de opportuniteiten, volgden sporadisch andere opdrachten, hoofdzakelijk in Nederland (het chemisch bedrijf EPZ in Moerdijk bijvoorbeeld, een opdracht van 35 miljoen frank) en Frankrijk.

Sinds ’93 bezit De Meestere een participatie van 20 % in het verkoop- en studiebureau Tec-Indus uit Valenciennes. Samen bouwen zij twee grote supermarkten in de omgeving van Parijs : Continent en Carrefour (budget van elk 60 miljoen frank). Ook de prestigieuze restauratie van de Olympia is een Vlaamse realisatie. Door middel van een kapitaalverhoging eind ’97 plant De Meestere een meerderheid van 51 % in Tec-Indus te verwerven : “In Noord-Frankrijk liggen nog expansiemogelijkheden voor ons bedrijf. Op termijn willen wij in Parijs een vestiging openen.”

ERP

ANDRE VAN GROENWEGHE, CARL DE MEESTERE EN PIERRE DE MEESTERE (DE MEESTERE) In Noord-Frankrijk liggen nog expansiemogelijkheden voor ons bedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content