SUPER-ELEKTRICIEN

Antwerpenaar Paul Bulteel (48 j.) waagde zich zopas aan de boorden van het meer van Genève aan één glas champagne. Het gold als een heilsdronk naar aanleiding van zijn promotie tot secretaris-generaal van Unipede, de overkoepelende internationale organisatie van (54) elektriciteitsbedrijven en/of -organisaties, én Eurelectric (de lobby-organisatie van de sector bij de Europese Unie).

Unipede, dat in 1924 werd opgericht als een soort transnationale thinktank van de elektriciteitssector, maakte eind mei in Montreux, waar werd gecongresseerd, de topbenoeming van de Vlaming officieel bekend. Nooit eerder viel deze eer een Vlaming te beurt. Het is ook de eerste maal dat Unipede en Eurelectric één gemeenschappelijke secretaris-generaal benoemen, wat wijst op nauwere banden tussen beide organisaties.

Paul Bulteel werkt momenteel nog op het hoofdkwartier van Electrabel, maar is straks aan verhuizen toe. In zijn nieuwe job moet hij nu, als eerste taak, helpen uitkijken naar een gepast onderkomen voor Unipede/Eurelectric en zijn schier 25 koppen tellende permanente staf. Brussel dient als vaste standplaats. “Het logistieke en organisatorische aspect is uiteraard maar een fractie van de nieuwe job,” zegt Bulteel. “In wezen moet ik de hele organisatie zowel intern als extern op sleeptouw helpen nemen. Intern moet Unipede zich op permanente basis buigen over alle aspecten van de elektriciteitsvoorziening. Uiteraard krijgt een dossier als liberalisering ruime aandacht. Op het externe vlak bestaat mijn taak erin om de dialoog gaande te houden met allerlei internationale organisaties, gaande van de Europese Unie tot het Internationaal Energie Agentschap in Wenen.

Paul Bulteel, geboren en getogen Antwerpenaar, heeft al een leven lang het petje op van electricien. Net afgestudeerd als burgerlijk ingenieur (KU Leuven, 1971) solliciteerde hij bij het electriciteitsbedrijf Ebes. Hij zou er een hele reeks echelons doorlopen, zowel aan productie- als distributiezijde. In 1990, wanneer Electrabel het levenslicht ziet, wordt hij naar het Brusselse hoofdkwartier aan de Regentlaan geroepen. De voorbij zeven jaar was hij hoofd van het departement Brandstoffen, milieu en technieken. In eigen huis wordt Paul Bulteel wel eens de “stille architect” van de WKK-centrales genoemd (WKK staat voor de techniek van warmtekrachtkoppeling).

Paul Bulteel is gehuwd en vader van drie kinderen. Wanneer zijn hobby’s ter sprake komen, valt voor alles het woord cultuur, met een uitgesproken interesse voor film, muziek en tentoonstellingen. Maar ook de natuur en alles wat daarrond hangt, kan hem mateloos boeien. Paul Bulteel duikt ook geregeld in een boek. Naar aanleiding van zijn benoeming, citeerde hij op de bühne in Montreux uit het boek We Europeans van Graham Hill. Volgens die auteur draagt de doorsnee Belg in zich alle vervelende eigenschappen van alle Europeanen. “U weet dus waaraan u, met deze keuze, begonnen bent,” luidde het dankwoord van Bulteel. Humor die op even dankbaar applaus kon rekenen.

PAUL BULTEEL (UNIPEDE) Vlaming in internationale toporganisatie van de elektriciteitssector.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content