SUN MICROSYSTEMS. Zon boven de infosnelweg
Wie het Internet op wil, passeert langs Sun Microsystems. Scott McNealy zit aan de kassa.
“Als de toekomst de informatiesnelweg is, dan is het verleden het informatie-ekwivalent van een spoorwegnet, ” zegt Scott McNealy (40 j.), voorzitter en top-manager van Sun Microsystems. Hij vergelijkt de traditionele gecentralizeerde mainframe computers in het hart van de grootste bedrijven met spoorwegen. De nieuwe golf van computers, aangesloten op een netwerk, staat dan weer voor het wegennet.
“We willen de mensen van de trein halen en op de informatiesnelweg brengen, ” zegt McNealy. Hij heeft er alle reden toe, want de toekomst van Sun hangt ervan af. McNealy heeft Sun, dat hij in 1984 in handen nam, doorheen een bliksemsnelle groei en het trauma van de recessie geloodst.
Sun staat voor een keerpunt.
Na een korte hapering in het begin van de jaren ’90 is Sun goed op weg om nog dit jaar een bedrijf van meer dan 5 miljard dollar te worden. Het is een van Amerika’s snelst groeiende ondernemingen, al verloor het vorig jaar enkele procentpunten van zijn (in 1993) 38 % marktaandeel in werkstations bij gebrek aan nieuwe modellen. Met de lancering van vijf nieuwe werkstations, twee weken geleden, wil Sun deze situatie rechtzetten.
Kortgeleden heeft Sun zichzelf gereorganizeerd in verscheidene bedrijven, die elk veel belang hebben bij het commerciële sukses van de informatiesnelweg. McNealy gaat ervan uit dat het opzetten van computernetwerken bij bedrijven het snelst groeiende terrein voor de computer- en kommunikatie-industrieën vormt. En hij is bereid die visie te staven.
Hij wil Sun op nieuwe markten brengen, zoals die van de programmatuur (software), het netwerkbeheer en de ondersteunende diensten. Hij ziet Sun als een waardige mededinger op die markten vooral nu de mainframe computer blijkbaar ten dode is opgeschreven. “De mainframe is dood maar het zal 30 jaar duren voor het lijk begraven is, ” zegt hij. “Traditiegetrouw klopten de mensen aan bij producenten van informatiesystemen als IBM en Hewlett-Packard. Nu zetten ze netwerken op en komen naar ons om te vragen hoe ze die moeten installeren. Wat IBM voor het datacenter deed, doen wij voor de netwerken, ” beweert hij.
Suns recente sukses is voor een groot stuk te danken aan zijn nauwe betrokkenheid bij de informatiesnelweg. Sun is de belangrijkste leverancier van apparatuur aan mensen die diensten leveren op het Internet. Het is de top-leverancier van Unix-besturingssystemen een belangrijk software-komponent in de ontwikkeling van de informatiesnelweg. En Suns plannen voor produkten en diensten zijn nauw verbonden met de konstante groei van de snelweg.
Als de belangrijkste verantwoordelijke van het sukses van Sun heeft McNealy een duidelijk inzicht in de veranderende strukturen van de informatietechnologie en hun invloed op de verkoop. Hij ziet de super-informatiesnelweg als een verlengstuk van het gedistribueerde werken met computers Suns hoofdbezigheid sinds het in 1982 werd opgericht.
Sun riep in 1990 de uitspraak “Het netwerk is de computer” uit tot basis van zijn filozofie en maakte ze tot zijn handelsmerk. “Het Internet is het beste voorbeeld van netwerk-gericht werken met computers, ” zegt McNealy. “Maar de supersnelweg is een kombinatie van alles wat daarbuiten ligt. Het Internet is als een zandweg. De telekommunikatiebedrijven en de kabel- en satelliet-leveranciers bouwen de snelwegen. Maar je hebt het ekwivalent van het ministerie van Verkeer en de Rijkswacht nodig om die snelwegen bruikbaar te maken voor de bedrijven. Het bedrijfsleven heeft een goed georganizeerde struktuur nodig en het wil in een zo veilig mogelijke omgeving opereren, ” zegt McNealy. “We werken op beide terreinen. We ontwikkelen een open beheersysteem, Solstice, voor de administratie van netwerken, en nieuwe beveiligingssystemen voor de autentifikatie. “
Sun heeft ook zwaar geïnvesteerd om zich te bekwamen en een expert te worden in de encryptiesoftware. Whitfield Diffie, de grondlegger van de publieke-sleutel cryptografie, werkt sinds 1991 bij Sun samen met andere onderzoekers van wereldklasse.
McNealy ziet andere bedreigingen voor de stabiliteit van de informatie-industrieën. Hij is vooral bezorgd over de dominante positie van Microsoft : “Microsoft stapt in allerlei soorten bedrijven. Ik ben ervan overtuigd dat de aandeelhouders daar goed bij varen, maar die dominante positie is ongezond voor de markt, ” zegt McNealy over het bedrijf van Bill Gates. “Je moet begrijpen hoe belangrijk computertalen geworden zijn en in welke mate Microsoft ze kontroleert. ” Hij vergelijkt de computerbranche met hondenrennen. “De windhonden moeten proberen het konijn te vangen, maar doen dat nooit. Microsoft rijdt met het konijn mee, zodat er geen sprake meer is van een race. “
KLARE KIJK.
De twee Amerikaanse “wonderkinderen” lijken sterk op elkaar. Ze zijn allebei jong McNealy is 40 en Gates 39. Allebei danken ze hun rijkdom aan hun talent om technologie en zaken te kombineren. En allebei hebben ze een klare kijk op de toekomst van de informatietechnologie en de rol van hun bedrijven. Daar zit voor Scott McNealy ook een altruïstisch luik aan vast. “Ik ben ervan overtuigd dat we met de technologie twee problemen kunnen oplossen, ” zegt hij. “Eén daarvan is de kommunikatie. Veel oorlogen zijn vooral veroorzaakt door gebrekkige kommunikatie. De technologie kan daar helpen. Het andere probleem is de onwetendheid. Met de technologie kunnen we daar iets aan doen met bijvoorbeeld onderwijs op afstand. En we kunnen teruggaan naar de idee van vakmensen die leerjongens opleiden. We kunnen de vaardigheden en de ervaring van de echte bollebozen kopen en voor iedereen toegankelijk maken. “
Gezien McNealy’s palmares, kan je er relatief veilig op wedden dat het grootste gedeelte van de infrastruktuur die nodig is om zijn ambities waar te maken, door Sun zal worden geleverd.
(c) Financial Times.
SCOTT MCNEALY(SUN MICROSYSTEMS)”Het netwerk is een (Sun) computer. “
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier