‘Succes bestaat niet’

© bel

Volgens Jo Libeer, de topman van de Biennale Interieur in Kortrijk, moet je tegen de stroom in durven te zwemmen en proberen een steen te verleggen in het water.

Waar droomt u van?

“Overdag kan ik wegdromen naar een plek waar daadkracht en melancholie elkaar kruisen. Ergens tussen ooit en nooit. En uiteraard droom ik van de wereldvrede.”

Wat is het beste boek dat u las?

The Hungry Spirit van Charles Handy. Dat boek heeft mij aan het begin van de jaren 90 op een heel andere manier doen kijken naar hoe een onderneming in elkaar zit. Handy was een voorloper en hij heeft gelijk gekregen. Homo Deus van Yuval Noah Harari komt dichtbij.”

Wat wordt onderschat?

“Zinvolle dingen die niet nuttig zijn. En de rol die mijn vrouw Kris in mijn leven speelt. Zij is bezig met wezenlijke dingen: als moeder, als partner en als opleidingscoördinator in de lerarenopleiding. Zij is bezig met de continuïteit van het leven en verkent de toekomst.”

Uw beste beslissing?

“Geen carrièrediplomaat worden. Ik was daarvoor opgeleid, ik heb drie jaar op Buitenlandse Zaken gewerkt. Ik wilde dat doen, maar ik heb de stap van civil servant naar het bedrijfsleven gezet. Daar heb ik echt mijn ding gevonden.”

Uit welke fout hebt u het meeste geleerd?

“Met de stroom meegaan. Elke keer dat ik met de stroom meeging, heb ik me erop betrapt dat het fout was. Je moet tegen de stroom in zwemmen en proberen een steen te verleggen in het water. Do make waves!”

De beste film die u zag?

Forrest Gump. Ze zouden die moeten tonen op elk seminar over wendbaarheid. Gump was een zeer wendbare mens ook al was hij niet verstandig. Wat een levensles.”

Uw beste investering?

“Materieel: de Steinway-piano die we gekocht hebben voor onze zoon Julien toen hij 17 was. Tot op vandaag nog altijd zijn compagnon de route in de uitbouw van zijn loopbaan als concertpianist. En immaterieel: de equipes van mensen die ik heb mogen samenstellen.”

Wie of wat wordt overschat?

“Mensen van wie men zegt dat ze succesvol zijn. Of erger nog: mensen die het van zichzelf zeggen. Succes bestaat niet: het moet elke dag verdiend worden.”

Jo Libeer (63) is de CEO van de Biennale Interieur in Kortrijk.

'Succes bestaat niet'
© Getty Images/iStockphoto

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content