Studeren in stijl

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

De kotbazen gaan met pensioen en professionele vastgoedspelers nemen hun plaats in. Studentenhuisvesting is zo op korte termijn uitgegroeid tot een volwaardig vastgoedsegment. We gingen op kot in de nieuwe generatie studentencomplexen.

GENT

– Aantal studenten: 67.000

– Aantal kotstudenten: 30.000

– Studentencomplex: Backstage UPKOT

‘Toot in den droaij’ oftewel ‘tot ziens’. En ‘koeketiene’ wat zoveel wil zeggen als ‘liefste’. Op de vijfde verdieping van het studentencomplex Backstage UPKOT in Gent krijgen nieuwkomers een snelcursus ‘plat Gents’. De gang is opgefleurd met Gentse zegswijzen, netjes vertaald naar het Nederlands. Tijdens onze rondleiding leren we aan de hand van receptenaffiches ook typische studentengerechten te bereiden (op het gelijkvloers), putten we inspiratie uit bekende oneliners (tweede verdieping) en vernemen we op de derde verdieping welke sporten je allemaal kunt beoefenen in Gent.

Het illustreert de persoonlijke en studentikoze aanpak die de studentenhuisvester Upgrade Estate nastreeft. Die startte in 1999 met studentenhuisvesting in Gent. Intussen is het bedrijf aanwezig in zes Belgische studentensteden. Naast de thuisbasis Gent zijn dat Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel en Kortrijk. Upgrade Estate geeft onderdak aan 1100 studenten en heeft nog 1500 units in ontwikkeling.

De studentencomplexen van Upgrade Estate dragen allemaal de merknaam UPKOT als suffix. “Dat bevordert het gemeenschapsgevoel”, duidt Koenraad Belsack, de gedelegeerd bestuurder van Upgrade Estate. “Een social wall op onze website bundelt alle socialemediaberichten van en over de UPKOT-gemeenschap. We willen dat onze bewoners trots zijn dat ze tot die gemeenschap behoren.”

Backstage UPKOT maakt deel uit van een renovatie-, restauratie- en nieuwbouwproject. In 2010 kocht Upgrade Estate de oude redactielokalen van de voormalige krant De Vooruit in de Sint-Pietersnieuwstraat. Het renoveerde en restaureerde het gebouw en opende er een jaar geleden het Backstay Hostel met 108 bedden (zie Overnachten in De Vooruit). Aan de achterzijde voegde het een nieuwbouwgedeelte toe, waarin nu kotstudenten onderdak vinden. Het telt 104 studentenkamers en studio’s met prijzen van 345 euro voor een kamer van 12 vierkante meter tot 550 euro voor een studio van 25 vierkante meter.

Op de verdieping met de Gentse zegswijzen mogen we even een kamer binnenlopen. De plek van 18 vierkante meter is functioneel ingericht en opvallend netjes voor een studentenkamer. En het blijkt a room with a view: de bewoner mag studeren met een fraai zicht op de drie Gentse torens. Nele Van Damme, general manager bij Upgrade Estate, benadrukt dat de gemeenschappelijk ruimten minstens even belangrijk zijn als de kamers. “Geen of een te kleine fietsenstalling, is om problemen vragen. Zeker in Gent. Elk gebouw is ook opgedeeld in clusters, waarbij iedere cluster verantwoordelijk is voor de eigen leefkeuken. Die opdeling zorgt voor een betere sociale controle. En die leefkeuken is een belangrijke ontmoetingsplaats voor de studenten.”

Upgrade Estate zet ook zwaar in op de duurzaamheid van de studentencomplexen. Koenraad Belsack: “Omdat we dat zelf belangrijk vinden, maar ook omdat we niet willen dat hoge energiefacturen het rendement van onze investeerders opvreten. We hebben geïnvesteerd in een warmtepomp met BEO-veld (Boorgat Energie Opslag) in het gebouw, we recupereren de warmte van het douchewater en er is standaard ledverlichting. Maar we responsabiliseren ook de studenten via ludieke ecotips. Kleine, simpele maatregelen kunnen een groot verschil maken. We zorgen er bijvoorbeeld voor dat de deuren naar de trap altijd openstaan. De deur naar de lift kan niet blijven openstaan. Daardoor zijn de studenten sneller geneigd de trap te nemen. Door die maatregel is het trapgebruik met 30 procent toegenomen.”

Volgens Van Damme en Belsack is het beheer een cruciale factor bij studentenhuisvesting. “Doe je het niet goed, dan is je nieuwe gebouw na drie maanden afgeleefd”, zegt Nele Van Damme. “Niet omdat studenten vandalen zijn, maar als veel jonge mensen samenwonen is het bijna onvermijdelijk.”

Bij het beheer is een belangrijke rol weggelegd voor de inwonende conciërge. “We noemen het een studentencoach”, zegt Belsack. “Het is geen bewaker die met een hond rondloopt. Het moet iemand zijn met inlevingsvermogen, iemand die de leefwereld van studenten aanvoelt. Bij voorkeur is het iemand met een sociale opleiding als achtergrond.”

ANTWERPEN

– Aantal studenten: 41.000

– Aantal kotstudenten: 10.000

– Studentencomplex: Het Kot

“Wifi is vandaag vanzelfsprekend. Studenten lijken het belangrijker te vinden dan centrale verwarming of warm water”, lacht Frederik Snauwaert, de financieel directeur van XIOR Group. In Antwerpen herontwikkelde XIOR de oude Apra-kliniek aan de Frankrijklei tot een modern studentencomplex. Inclusief hotspot! Verdeeld over een vleugel met acht verdiepingen (kant Frankrijklei) en een met vijf verdiepingen (kant Kipdorpvest) telt het complex 207 studentenkamers en studio’s.

Op een totaal van zowat 9000 vierkante meter omvat het complex met de naam ‘Het Kot’ 1000 vierkante meter gemeenschappelijke ruimte. “We hebben een enquête gehouden bij onze studenten/huurders, waaruit bleek dat ze veel belang hechten aan die gemeenschappelijke plekken”, vertelt Frederik Snauwaert. “Daarom hebben we hier op elke verdieping een ruime leefkeuken. Iedereen beschikt er over een eigen, afsluitbaar voorraadkastje. Maar we hebben er ook een plek van gemaakt waar de studenten kunnen blijven hangen na het koken en het eten. Zo is er in elke leefkeuken een salon met comfortabele zetels en een pingpongtafel, een poolbiljart of een kickertafel.”

Andere gemeenschappelijke ruimten zijn de studeerkamers, de binnentuin en de multimediaruimte. “Eigen sanitair kwam in de enquête ook naar voren als prioriteit. Elke kamer heeft hier dus een eigen badkamer.” Een satelliet-tv en een koelkast behoren ook tot de standaarduitrusting van de kamers. De meeste studentenkamers in Het Kot meten vijftien vierkante meter. Maar er zijn ook duplexkamers en premiumkamers met een kitchenette. De huurprijzen variëren van 365 euro voor de ‘comfortkamers’ tot 800 euro per maand voor een studio van 57 vierkante meter. “We proberen in al onze complexen een mix van kamertypes aan te bieden. Kwestie van een zo breed mogelijk publiek aan te spreken.”

In Het Kot is er ook een inwonende conciërge. “In de grotere complexen is dat een noodzaak”, duidt Snauwaert. “De kunst is een goed evenwicht te vinden tussen vrijheid en controle. Sensibilisering kan daarbij helpen.” En een beetje kunst op kot misschien ook. XIOR gaf vijf graffitikunstenaars de opdracht elke verdieping een persoonlijke toets te geven. Het thema was de kip, een verwijzing naar de locatie Kipdorpvest.

XIOR is een van de grotere studentenhuisvesters in ons land. Het is ook actief in Nederland. De groep heeft 2000 kamers in portefeuille en er staan er nog 700 gepland. Ze houdt alle kamers in eigendom. “De Nederlandse markt is erg interessant voor ons”, zegt Frederik Snauwaert. “Enerzijds omdat er koopjes te doen zijn op de geteisterde Nederlandse vastgoedmarkt. Zo hebben we drie kantoortorens gekocht in het Stratenkwartier in Den Haag. Anderzijds is er in Nederland ook meer dan in België schaarste op de markt van het studentenvastgoed.”

Hebben Nederlandse studenten andere huisvestingswensen dan de Belgen? “In grote mate loopt dat gelijk”, zegt Snauwaert. “In België is een locatie op wandelafstand van de hogeschool of universiteit wel een must. In Nederland hoeft de ligging niet zo centraal te zijn. De Nederlanders zitten er niet mee in tien minuten naar de campus te fietsen.”

LEUVEN

– Aantal studenten: 41.000

– Aantal kotstudenten: 32.000

– Project: Flint

De projectontwikkelaar ION (voorheen Hecta) uit Waregem bestaat nog maar vier jaar, maar heeft binnenkort al vijf grootschalige studentencomplexen op zijn palmares. In Kortrijk, op de hoek van de Meersstraat en de Beheerstraat, leverde ION in 2014 de internationale studentenresidentie Gouden Rivier op. Dit studentenhuis van de hogeschool Vives telt 93 kamers, waaronder achttien tweepersoonskamers.

In Leuven herontwikkelde ION de oude bioscoop Studio Filmtheaters tot een studentencomplex met 109 kamers en studio’s. Daarnaast heeft het in de studentenstad drie projecten op stapel staan. Samen met Allfin bouwt het in het bouwblok van de Vesaliusstraat, de Tiensestraat en de Brabançonnestraat het gemengd project Vesalius dat naast appartementen, winkels en kantoren ook 70 studentenkamers omvat. Iets verderop in de richting van de ring, tussen de Burgemeestersstraat en de Mathildegang, moet tegen het komende academiejaar het project The Village klaar zijn. Dat combineert 246 studentenkamers met 1100 vierkante meter kantoorruimte voor het Davidsfonds.

Het nieuwste Leuvense studentenproject van ION, opnieuw in samenwerking met Allfin, komt op de hoek van de Vesaliusstraat en de Frederik Lintsstraat. Het kreeg de naam Flint en de oplevering is gepland voor september 2016. Met een investeringsbedrag van ongeveer 25 miljoen euro realiseren Allfin en ION er 175 studentenkamers en 40 studentenstudio’s (oppervlakte 35 vierkante meter). De huurprijzen zullen variëren tussen 300 en 600 euro per maand. “De studenten van nu gaan wat minder op stap, maar ze spreken wel vaker op kot af met vrienden”, vertelt Davy Demuynck, managing partner van ION. “Met dit project spelen we in op die trend. We hebben in veel gemeenschappelijke ruimten voorzien. Het gebouw is opgesplitst in leefunits van vijftien kamers, die elk een gemeenschappelijke keuken hebben. Daarnaast is er voor het hele complex een vloer met gemeenschappelijke functies. Dat gaat van een fitness over een gaming zone en een lounge tot een studieruimte en een waslokaal. Er komt ook een tuin van ongeveer 1000 vierkante meter met een voetbalveldje en een petanquebaan. De insteek is: als de student iets samen wil doen met vrienden, dan kan dat binnen het gebouw.”

Opvallend is dat er naast een ruime fietsenstalling ook een ondergrondse parking komt voor 66 wagens. “Ook dat is een voorbeeld van hoe de tijden veranderen”, zegt Kristof Vanfleteren, eveneens managing partner van ION. “Een deel van de studenten komt tegenwoordig met de wagen naar het kot. Maar met de studio’s mikken we ook op doctoraalstudenten. Die hebben al een inkomen en zoeken ook extra comfort. Een parkeerplaats hoort daarbij.”

De vier Leuvense projecten van ION zijn samen goed voor 630 studentenkamers. Is er dan nog altijd schaarste op de Leuvense markt van studentenhuisvesting? Davy Demuynck: “De stad Leuven heeft enkele jaren geleden zones aangeduid voor grootschalige studentenhuisvesting. Ze laten het dus niet overal toe. En vraag en aanbod worden gemonitord. Daardoor is er een goed evenwicht in Leuven. Maar we zijn er ons wel van bewust dat we de komende vier jaar niet nog eens 630 studentenkamers zullen bouwen in Leuven.”

Laurenz Verledens

“We willen dat onze bewoners trots zijn dat ze tot onze gemeenschap behoren”- Koenraad Belsack, Gent

“Als de student iets samen wil doen met vrienden, dan kan dat binnen het gebouw” – Davy Demuynck, Leuven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content