Studenten ontwerpen intelligente draagtassen
Antwerpse en Leuvense studenten werken samen met een Brussels bedrijf om intelligente draagtassen te ontwerpen. Een project met vele mogelijkheden. En vele hindernissen.
Dertig studenten uit de Ontwerpwetenschappen van de Hogeschool Antwerpen beginnen vandaag, 5 februari, een project om intelligente draagtassen vorm te geven. Voorlopig geen nieuws? Toch wel, ze werken samen met studenten Computerwetenschappen van de KU Leuven en krijgen hulp van Namahn, een Brussels bedrijf gespecialiseerd in gebruiksgericht ontwerpen van digitale producten. Het project staat los van de campagne van Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens ( VLD) om design tot een Vlaams handelsmerk te maken. Er zijn geen subsidies. I-Bags, zoals het project is gedoopt, berust puur op goodwill en persoonlijke contacten tussen professoren Chris Baelus (Antwerpen), Erik Duval (Leuven) en initiatiefnemer Joannes Vandermeulen (Namahn).
Tijdens het project worden ook de mogelijkheden afgetast om met radiofrequentie-identificatie ( RFID) tags in draagtassen (bijvoorbeeld hand-, school- en reistassen) te verkennen. Chris Baelus heeft ook ontwerpers Clem van Himbeeck ( Clemtone) en MaximeSzyf ( Maximal Productvision) als begeleiders ingehaald. Van de Hogeschool Gent komt ook Marc Van Parys, een specialist in intelligent textiel, zijn duit in het zakje doen. “Verbeelding moet de meerwaarde brengen, maar je hebt altijd te maken met haalbaarheid, bruikbaarheid en relevantie,” commentarieert Baelus. “Je haalt realiteitszin binnen door met experts en industriëlen samen te werken.”
“Het is niet de bedoeling een commercieel product te ontwerpen,” kondigt Vandermeulen aan. Zijn firma investeert 30.000 tot 40.000 euro in I-Bags. “Voor ons is het een vingeroefening. Op termijn levert dat naamsbekendheid en dus lagere verkoopkosten op,” meent Vandermeulen, die hoopt dat de studenten – die later in voor Namahn interessante posities kunnen terechtkomen – positief zullen terugblikken op de ervaring. Namahn met zijn vijftien personeelsleden en 1,15 miljoen euro omzet heeft een puik jaar achter de rug. Het bedrijf was betrokken bij het ontwerpen van een nieuwe generatie Banksys-terminals en werkte mee aan de gebruikersinterface van Agfa‘s nieuwste digitale radiografiesystemen.
Uit de voorbereiding van I-Bags blijkt alvast dat er voor academische samenwerking veel praktische moeilijkheden moeten worden opgelost. Daardoor moest de Leuvense hogeschool Groep T zelfs afhaken. Afstand, lessenroosters en het verschillende belang van de cursussen vormen een hinderpaal. Privé-bedrijven staan ook niet te springen om zo’n initiatief het nodige technisch materiaal te bezorgen. “Ik ben er trots op dat dit zonder enige overheidssteun gebeurt. Geen rompslomp, geen geklets, lage overhead,” zegt Vandermeulen. “We experimenteren en we zien wel op het einde van de rit.”
B.L.
“Ik ben er trots op dat dit zonder enige overheidssteun gebeurt. Geen rompslomp, geen geklets, lage overhead.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier