Striptekenaar Tibet

Tibet, de geestelijke vader van striphelden als Rik Ringers en Chick Bill, viert een halve eeuw van trouwe diensten aan de wereld van het stripverhaal.

T ibet, of Gilbert Gascard voor de intimi, werd in 1931 in Marseille geboren. Een zwaar accent hield hij daar niet aan over, want op zijn vijfde verhuisde hij al naar Peruwelz, daarna naar Brussel. Vandaag zit de tekenaar vijftig jaar in de stripwereld, en dat eigenlijk allemaal door een ontmoeting met Hergé.

De meester moedigde hem aan, en ook zijn grenzeloze bewondering voor Franquin deed hem doorzetten. Van zijn zestiende doolde hij rond in alle Brusselse uitgeverijen: Opera Mundi, de Disney Studio’s, Heroïc Albums en uiteindelijk de uitgeverij Lombard, waar hij ook gebleven is, nu al een halve eeuw lang. Als tekenaar doorliep hij ter plekke de leerschool, omringd door collega’s als Evany, Bob De Moor en Jean Graton. Het grote oordeel of iets in het weekblad Kuifje werd gepubliceerd, kwam echter van Hergé. ” Jijé heeft mensen gevormd als Franquin, Will, Morris. Hergé, dat was God de Vader. Hij maakte een geweldige indruk op me en het was niet bepaald iemand met wie je meteen vrienden werd,” zegt Tibet.

Het duurde dan ook eventjes vooraleer de cowboy Chick Bill, de sheriff Dog Bull en zijn imbeciele adjunct Kid Ordinn hun intrede konden doen. Daarvoor waren er wel al Pat Rick en Mass Tick, Globul, Mouminet en de Ravottersclub. Voor de scenario’s werkte Tibet samen met Greg en Goscinny, maar de oudste en trouwste was allicht André-Paul Duchâteau voor Rik Ringers. Decors tekende hij niet graag, en daarvoor deed hij een beroep op Mittei, Christian Denayer en Didier Desmit.

Om die halve eeuw in de strip te vieren, stelt het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal ongeveer 160 tekeningen en originele documenten van Tibet tentoon, die de diverse facetten van zijn talent illustreren. Die hele wereld van de strip, de beginjaren van Tibet, de ontstaansgeschiedenis van zijn personages, getuigenissen van vrienden-tekenaars en -scenarioschrijvers, zijn ook terug te vinden in een monografie van de hand van Patrick Gaumer. Rijk geïllustreerd, zoals het hoort, en aangevuld met een waardevolle bibliografie. Een boek dat het trouwe publiek van de tekenaar beslist zal boeien.

Belgisch Centrum van het Beeldverhaal, Zandstraat 20, 1000 Brussel. Tot 29/10 elke dag van 10.00 tot 18.00 uur, behalve op maandag. “Tibet, le fureur de rire” door Patrick Gaumer, Lombard, 160 blz., 920 frank.

alain delaunois

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content