STRESS- MANAGEMENT

Begin mei sloeg het toonaangevende Amerikaanse vakblad Human Resource Executive alarm: slaaptekort is uitgegroeid tot een nationaal gezondheidsprobleem met ernstige gevolgen voor de veiligheid, creativiteit en productiviteit. Volgens een enquête van de National Sleep Foundation in Washington slaapt één op drie Amerikanen op werkdagen slechts zes uur of minder. Het gemiddelde bedraagt zeven uur. Welgeteld 37 procent van de Amerikanen geeft toe dat ze zich overdag zo slaperig voelen, dat het gevolgen heeft op hun activiteiten. Slaaptekort doodt zelfs meer jonge mensen in verkeersongevallen dan dronkenschap.

Volgens de Friese hoogleraar Medische Psychologie Ed Klip zijn gemiddelden evenwel geen goede graadmeter voor slaap. Niets is zo individueel als de vereiste slaaptijd. Wel blijkt dat een jonge volwassene vaak genoeg heeft aan 7,5 uur slaap. Op oudere leeftijd is 6,5 uur eerder regel dan uitzondering. Klip zet het uiteen in Goed slapen. De ondertitel Slapen kun je leren duidt aan dat de uitgave ook een werkboek bevat. Klip wisselt uitleg af met opdrachten, waaronder ontspanningsoefeningen. Een bijgevoegde cd brengt u in de juiste stemming.

Het noodklok-artikel herinnert ons ook aan de markante column van professor Marc Buelens in Trends van 4 juni jongstleden, waarin hij de prachtsynthese maakte: “Goed stress-management is goed management.” Alleen de bedrijfscultuur, de organisatie en het personeelsbeleid kunnen de oorzaken wegwerken, de rest is morrelen aan de symptomen. Dit geldt ook voor de raadgevingen in Omgaan met stress. Dit boek maakt een onderscheid tussen oorzaken in het privé-leven, op het werk én in uzelf. Ook deze uitgave biedt praktische opdrachten en een cd met ontspanningsoefeningen.

Na oudejaar is de zomervakantie het topmoment om goede voornemens te uiten. In dat kader kan het volgende duo helpen om de daad bij het woord te voegen. Primo: In balans leert omgaan met stress en biedt het voordeel ook even langs het thema emotionele intelligentie te scheren. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen met cd horen er andermaal bij. Secundo: De tao van het natuurlijk ademhalen helpt wie met ernstige(r) problemen kampt. Helaas flirt het boek ook met bedenkelijk spiritueel luchtgefiets.

Ed Klip, Goed slapen. Rheyn Boek, 47 blz., 795 fr. Ruud Joppen, Willem Brand & Paul Schreurs, Omgaan met stress. Rheyn Boek, 57 blz., 995 fr. Brigitte van Baren, In balans. Bruna, 140 blz., 795 fr. Dennis Lewis, De tao van het natuurlijk ademhalen. BZZTôH, 176 blz., 550 fr.

LDD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content