Stoppen met roken

Acht op tien rokers willen stoppen. Niet gemakkelijk, maar ook niet onmogelijk.

In België rookt ongeveer 30 procent van de volwassen bevolking, meer mannen (35 procent) dan vrouwen (24 procent). Rokers worden hoe langer hoe meer met een scheef oog bekeken, wat maakt dat de meesten willen kappen met de sigaret. Bovendien is roken nog steeds verantwoordelijk voor ongeveer 20.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar in België.

De schadelijke gevolgen van roken zijn genoegzaam bekend: een hoger risico op chronische bronchitis, longkanker, keelkanker, verstopte kransslagaders, hartinfarcten, beroertes en noem maar op. Daarnaast een snel verouderende huid, geelverkleuring van de tanden en vingers, een rokershoest en een stinkende adem. Om nog te zwijgen van de kosten, de ongemakken door de beperkingen op het rookgedrag in bedrijven, op openbare plaatsen en in de horeca.

Hulpmiddelen

Van de 100 mensen die zeer gemotiveerd stoppen met roken, zijn er na één jaar nog 15 gestopt. De verslaving aan tabak is sterker dan de verslaving aan harddrugs. Toch is stoppen niet onmogelijk, want één Belg op vijf is een ex-roker.

Een van de redenen waarom rokers zo verslaafd zijn, is nicotine. Bij 35 procent van de rokers is de afhankelijkheid heel sterk. Voor die groep zijn nicotinevervangers (pleisters, kauwgom, zuigtabletten …) een belangrijk hulpmiddel bij rookstop. Elke roker streeft naar een vast nicotinegehalte in zijn bloed. Daalt het peil, dan voelt hij het begin van een tekort. De drang groeit om een nieuwe sigaret op te steken. Nicotinevervangers vangen die drang op.

Een ander hulpmiddel is Zyban (buproprion) dat oorspronkelijk werd getest als antidepressivum. Het tempert de ontwenningsverschijnselen en het genotseffect van het roken en verbetert op die manier de slaagkans om te stoppen.

Nieuwkomer in de rij hulpmiddelen in Champix (varenicline), een geneesmiddel met een totaal nieuw werkingsmechanisme. Champix blokkeert het effect van nicotine door in te werken op de nicotinereceptoren in de hersenen. Door deze receptoren te blokkeren, verdwijnt het aangename gevoel bij het opsteken van een sigaret: je krijgt geen ‘nicotineshot’ meer. En dan is er niets meer aan, zo wordt gehoopt. In deze nieuwe klasse nicotinereceptorblokkers worden nog geneesmiddelen verwacht.

Welk middel je moet kiezen, is moeilijk te zeggen. Aan de roker om zich goed te informeren en te testen welk product hem of haar het beste ligt. Rokers moeten ook op de hoogte zijn van de manier waarop ze producten kunnen combineren. Verwacht ook geen wonderen. Het blijven hulpmiddelen die hooguit bijdragen tot 20 procent van het succes van de poging tot stoppen. De andere 80 procent hangt af van de roker zelf. Een sterke motivatie, psychologische steun uit de omgeving, stoppen in groep en gesprekken met de huisarts kunnen de slaagkansen vergroten.

www.komopenstop.be

Marleen Finoulst marleen.finoulst@trends.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content