Stop een tijger in je portfolio
Een jaar geleden baarde de Gimv een Aziatische dochter, Gimv Asia Management. Giam beheert vandaag zo’n 2,4 miljard frank. Niet meer dan een druppel in de Indische Oceaan, maar de investeringsmaatschappij is nog niet klaar met Azië.
Singapore.
In de Gimv-portefeuille begin 1999 vertegenwoordigde Azië 1%: 250 miljoen frank op een totale portefeuille van 19,3 miljard frank. Het kwart miljard ging naar de Aziatische projecten van staalconstructiebedrijf Victor Buyck, houtbehandelaar Westerlund, plantagegroep Sipef en mouterij Boortmalt. Daarnaast werd 163,6 miljoen geïnvesteerd in Ipem, een maritiem ontwikkelings- en investeringsbedrijf met projecten in Vietnam en China.
Gimv Asia Management ( Giam) in Singapore helpt bij het beheer van deze investeringen, maar stelt intussen zelf een portefeuille van rechtstreekse investeringen samen. Vandaag beheert de investeringsmaatschappij 2,4 miljard frank. Aan durfkapitaal alleen al was er vorig jaar in Singapore 216 miljard frank beschikbaar. Giam heeft partnerschappen aangegaan met de Amerikaans-Chinese Walden-groep, NIF (de risicokapitaaldochter van het Japanse Daiwa Securities) en Navis. Om het netwerk te versterken, werd alvast 5 miljoen dollar toegezegd aan het Navis Asia Fund, dat 70 miljoen dollar wil investeren in de regio. Eerder pompte de Gimv al beperkte bedragen in fondsen van de andere partners.
Mogelijkheden genoeg.
Giam moet de internationale ambities van zijn moeder waarmaken op een zeer competitieve markt. Met 65 concurrenten in Singapore – 900 over heel Azië – en de intrede van enkele grote mededingers zoals Deutsche Bank en GE Capital, is er aan risicokapitaal geen gebrek. Toch is senior vice-president Nadine Vanovenberghe ervan overtuigd dat Giam zijn plaats heeft. “De mogelijkheden hier zijn groot. En wij hebben de knowhow van de 250 participaties van onze moeder in huis.”
Vanovenberghe is een virtuele expat. Meer dan honderd dagen per jaar brengt ze door in Azië. Samen met Marc Wachsmuth probeert ze synergieën te creëren tussen de activiteiten van Giam en Gimv Antwerpen. “In de landen waar we ons het meest op richten – Thailand, Singapore, Maleisië, de Filipijnen, Indonesië – moeten veel bedrijven door de Azië-crisis het eigen vermogen versterken met overheidsgeld, buitenlandse participaties of desnoods management buy-outs. Al blijft dat laatste zeer gevoelig in de Aziatische cultuur.”
De bottleneck van de risicokapitaalverstrekkers in Singapore is het beperkte aantal lokale mensen. Op termijn moeten er zeven mensen actief zijn bij Giam. Nu wordt het kantoor bemand door drie mensen: een secretaresse en twee etnische Chinezen, Steven Koo en Thomas Pang. Koo werkte eerder bij Esso, Overseas-Chinese Banking Corporation (OCB), Ipco International en Transpac. Pang was aan de slag bij Ernst & Young, KPMG en durfkapitaalverstrekker JAIC.
Van de drie directe investeringen die de Gimv dit jaar van Giam verwacht, zijn er al twee gerealiseerd. Gimv Azië bracht 3 miljoen dollar in bij Cemex Asia Holdings (CAH), een dochter van de Mexicaanse cementgroep Cemex. De Gimv volgde met 7 miljoen dollar. CAH heeft momenteel twee cementfabrieken in de Filipijnen en een optie op een derde fabriek in Indonesië. En de Amerikaanse partner Walden vroeg Giam een follow-upinvestering te doen in Telos Technology, dat producten ontwikkelt voor draadloze verbindingen. Gimv Azië investeerde 3 miljoen dollar.
Elke maand bestudeert het Giam-team vier tot zes dossiers. Daarvan leidt één op tien tot een investering. De bedoeling is na drie tot zes jaar uit te stappen, met een gemiddelde return van 25%. Per deal wordt 3 tot 5 miljoen dollar vrijgemaakt, steeds voor een minderheidsbelang. Is de investering groter, dan wordt de Gimv, een van de bevoorrechte partners of een andere goedgeplaatste relatie aangesproken. Vanovenberghe: “Wij zijn teamspelers. We kennen de sterke kanten van de andere spelers vrij goed.”
l.h.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier