“Stijgende rente is best verteer- baar voor aandelenmarkten”
Het Antwerpse beurshuis Delta
Lloyd Securities wil niet alleen groeien door aandelen te verkopen maar ook en vooral door zichzelf beter te verkopen. De Brit Michael Sparkes leidt nu een jaar deze marketingoperatie.
Dat er op de internationale kapitaalmarkten nog plaats is voor regionale beurshuizen zullen ze bij het Antwerpse beurshuis Delta Lloyd Securities ( DLS) natuurlijk niet snel tegenspreken. Maar de effectenmakelaar houdt het niet bij een defensieve strategie. Neen, DLS trok vorig jaar rond deze tijd zelfs voor het eerst in zijn bestaan een buitenlander aan als algemeen directeur en die kreeg een klare en duidelijke missie mee: meer klanten werven.
Het is de Brit Michael Sparkes die zich van die taak mag kwijten. “Toen ik hier een jaar geleden aankwam, was DLS een sterk regionaal beurshuis dat de vermogensbeheerders van de institutionele beleggers advies op basis van kwalitatieve research kon aanbieden, met een specialisatie in Belgische en Nederlandse aandelen. Daar ligt onze toegevoegde waarde. Alleen is DLS met dat product te weinig bekend bij institutionele investeerders. Ik wil daar verandering in brengen door het salesteam te versterken, door meer evenementen te organiseren voor institutionele beleggers en door meer roadshows af te schuimen. De Benelux is en blijft onze thuisbasis, maar we willen onze klantenportefeuille uitbreiden met meer internationale referenties.”
Sparkes weet trouwens wat die klant wil omdat hij in een vorig leven zelf een klant van DLS had kunnen zijn. De Brit heeft er immers een 23-jarige carrière als vermogensbeheerder op zitten, onder meer van het pensioenfonds van British Airways en vervolgens bij Commercial Union Investment Management en Morley Fund Management. Dat zijn fondsbeheerders uit de groep van de Britse verzekeraar Aviva. DLS is trouwens ook een dochterbedrijf van de Aviva-groep.
Maar is het geen risico voor DLS dat de institutionele investeerders steeds vaker zelf hun huiswerk maken? “Niet echt,” zegt Sparkes. “Vroeger sprak de fondsbeheerder met de analist van de beursmakelaar, nu is er veel meer overleg tussen alle partijen. Dat biedt ruimte om te specialiseren in een niche.”
En hoe denkt Sparkes dat de aandelenmarkten zullen reageren op de recente kentering in het Amerikaanse monetair beleid? “Gegeven het soepele beleid van de jongste jaren en gegeven de meer dan behoorlijke groei in de VS, was een verstrakking onvermijdelijk. Een gematigde en geleidelijke stijging van de kortetermijnrente is echter best verteerbaar voor de aandelenmarkten. De recente economische cijfers wijzen trouwens op een afkoeling van de Amerikaanse economie, terwijl de inflatie onder controle lijkt. Dat beperkt het risico dat de Amerikaanse centrale bank de rente fors en snel zou optrekken. De aandelenkoersen weten ook steun te halen uit de goede winstcijfers van de ondernemingen, al is beterschap op dat front eerder te danken aan het beperken van de kosten dan aan het opdrijven van de omzet.” D.K.
D.K.
De Brit Michael Sparkes heeft er intussen een 23-jarige carrière als vermogens-beheerder op zitten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier