Stevig verankerd in België
Het advocatenkantoor Freshfields krijgt de titel van Best Law Firm naar aanleiding van de Trends Legal Awards 2015.
Het Brusselse Freshfields heeft de titel van advocatenkantoor van het jaar in de wacht gesleept. Freshfields hield zich vorig jaar bezig met een groot aantal vooraanstaande dossiers. Het Brusselse kantoor adviseerde AB InBev, een van zijn trouwste klanten, bij de acquisitie van de grootste brouwer van Zuid-Korea, Oriental Brewery, voor 5,8 miljard dollar. Samen met Holcim behandelde Freshfields ook het fusiedossier met Lafarge, dat leidde tot het ontstaan van een mondiale cementreus.
Het team gaf tevens advies aan de Amerikaanse onderneming Perrigo, die in 2014 het Omega Pharma van Marc Coucke overnam voor 3,6 miljard dollar. En het speelde een rol in de transformatie van het Vlaamse medialandschap als adviseur van kabeloperator Telenet bij de overname van 50 procent van de aandelen van de vennootschap De Vijver, de eigenaar van de zenders Vier en Vijf. Solvay, eveneens een historische klant van Freshfields, kreeg ondersteuning bij de totstandkoming van de joint venture met Ineos, wat een belangrijke Europese speler in de productie van pvc tot stand bracht.
Magic Circle
De bijdrage van Freshfields aan die belangrijke dossiers is een bewijs van de Belgische verankering van de internationale organisatie, die deel uitmaakt van de befaamde Magic Circle van de meest vooraanstaande advocatenkantoren ter wereld. “25 jaar geleden zijn we van niets begonnen. Beetje bij beetje kreeg de Belgische praktijk de bovenhand. Tegenwoordig zijn onze grootste klanten Belgisch”, zegt advocaat-vennoot Vincent Macq, die het departement Corporate van Freshfields leidt.
Het kantoor adviseert ondernemingen als Delhaize, Fluxys, Quick, SNCB, Tessenderlo, Univeg en Brussels Airport. Het Belgische team treedt overal in de wereld op in naam van klanten als Solvay en AB InBev. “We trachten altijd juridische en economische expertise te combineren. We kennen de business van onze klanten, we werken met hen en met hun teams samen”, benadrukt managing partner Thomas Janssens, die ook het departement Antitrust leidt.
De kracht van de organisatie schuilt in haar uitgebreide internationale netwerk. Het van oorsprong Britse kantoor (gesticht in 1743!) fuseerde in 2000 met twee Duitse kantoren tot Freshfields Bruckhaus Deringer. De onderneming telt wereldwijd ongeveer 2500 advocaten, gespreid over zestien landen. Ze heeft ook stevige banden met partnerkantoren in landen waar ze niet rechtstreeks aanwezig is.
Freshfields heeft weliswaar een internationale structuur, maar het lokale management heeft een zeer grote bewegingsvrijheid in het beheer van de Brusselse vestiging. “De strategie is globaal wat de cijfers betreft, maar we beschikken over een hoge mate van onafhankelijkheid”, verzekert Macq.
M&A is terug van weggeweest
Het Brusselse kantoor van Freshfields telt ongeveer 90 advocaten, onder wie veertien vennoten. Het behandelt zakelijke dossiers in brede zin, met goed ontwikkelde praktijken op het gebied van corporate M&A, competition, employment, banking and finance, tax, dispute resolution en real estate. De dossiers in sociaal recht hebben de jongste crisisjaren aan omvang gewonnen door de veelvuldige reorganisaties van ondernemingen, maar ook de niche van de fusies en overnames (M&A, mergers & acquisitions) kent sinds 2014 een heropleving. “De M&A-markt leeft weer zoals in de jaren 2000”, merkt Macq verheugd op.
Dankzij de gezondheid van de markt kan het kantoor zijn rekruteringsbeleid voortzetten. Elk jaar komt er een tiental advocaten (ongeveer vijftien als de stagiairs meegeteld worden) bij. Volgens de vennoten heerst bij Freshfields een ijverige, maar (redelijk) ontspannen sfeer. “We mikken op uitmuntendheid, maar we nemen onszelf niet al te veel au sérieux”, legt Macq uit.
Gilles Quoistiaux
“De M&A-markt leeft weer zoals in de jaren 2000” – Vincent Macq
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier