Stevig roskammen

Eertijds was het paard een betrouwbaar vervoermiddel, een zwoeger op elk terrein, de trots van het leger. Nu wordt deze edele viervoeter nog vrijwel uitsluitend ingezet in de grote manege van de vrije tijd.

Het paard mag dan al zijn adelbrieven verdiend hebben, het heeft er wel zijn vrijheid bij ingeschoten. En door de aanhoudende kruisingen heeft het ook zijn oorspronkelijke robuustheid verloren. “De hele twintigste eeuw lang heeft men paarden dichter bij de bloedlijn willen kweken,” zegt Philippe Cornélis, directeur van de Royal Etrier Belge. “Men wilde paarden zoals atleten: vinnig, snel en licht, om deel te nemen aan springconcours en snelheidswedstrijden.”

Zodoende zijn de paarden gegroeid, vooral in de benen. De schofthoogte evolueerde van 1,30 m bij de wilde voorouders tot 1,65 à 1,75 m bij de paarden van nu. Het dier is ook slanker en lichter geworden: 500 tot 600 kilo. Dit laatste was nodig wegens de prestaties die van het paard geëist worden. Bij het springen over een hindernis moet het gewicht namelijk met 10 vermenigvuldigd worden door de invloed van de snelheid, wat dus nog altijd betekent dat de voorbenen een druk van 6 ton te verduren krijgen bij het neerkomen…

Goede verzorging

is essentieel om een paard gezond te houden. Van groot belang is het voeden en beschermen van de hoeven die bestaan uit keratine, een complexe substantie die nauw verwant is met de huid. Dierenarts Bruno Van Cauter: “Zoals elk levend orgaan reageert ook de hoef op de omgeving. Hij kan uitdrogen of integendeel het vocht van natte grond of modder opslorpen. Diverse soorten zalf en olie brengen de nodige voedende, versoepelende en beschermende bestanddelen aan. Het beste is goed indringende producten te kiezen, gemaakt op basis van dierlijke vetten.”

Vandaag de dag vertrouwen sommige fabrikanten de bereiding van zalven toe aan cosmetische laboratoria. Daar worden de formules verrijkt met essentiële vetzuren, die ook door de mens gebruikt worden voor de verzorging van de huid, de nagels en de haren. Hoofcare van Twydil bijvoorbeeld lijkt op een gezichtscrème; verder zijn er Paskacheval, Dermacrescin en de heel nieuwe gamma van Equarius die een vitaminerijke zalf voor de hoeven op de markt brengt.

Ook al wordt het stro in de stal goed onderhouden, dan nog is het belangrijk speciale aandacht te besteden aan de hoefstraal wegens het risico van verrotting. Preventief of wanneer verweking optreedt, kan men zijn toevlucht nemen tot desinfecterende formules op basis van teer, zoals Stockholm Vegetable of de hygiënische pasta van Equarius.

Tal van producten

op basis van warmte-opwekkende substanties brengen een rijdier in optimale conditie (zoals massagecrème en massagebalsem van Equarius), maar ook voor de verzorging nà de inspanning zijn er tal van zalven, kleicompressen, verfrissende gels en doorstromingsbevorderende middelen. Snel en doeltreffend zijn Absorbine, Equistro, Icetight, Astringel, de massagecrème en de thermale modder van Equarius.

Bijzonder heilzaam is ook een ontspannende (nooit koude) masserende douche voor pezen en spieren, gewrichtsbanden en voeten. Dokter Van Cauter dringt er sterk op aan dat men na een behandeling met water de tijd moet nemen om het paard zorgvuldig droog te wrijven met een spons en vervolgens met een handdoek.

Een schitterend uiterlijk wordt verkregen door stevig roskammen (zonder te overdrijven) en wassen met een zachte shampoo die voedende bestanddelen bevat. Daarna gebruikt men aangepaste producten die de vacht een fraaie schijn geven, en tot slot worden de manen en de staart grondig gekamd om ze een zijdeachtig uitzicht geven. Want een dier dat zijn meester het beste van zichzelf geeft, verdient ook de beste zorgen.

SUZANNE LAMBERTS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content