STEUN VOOR DE VLAAMSE KABEL

De Belgische marktleider in kabeldraagsystemen Vergokan mikt steeds meer op export. Maar verankert in Vlaanderen.

Er zijn nog Vlaamse bedrijven die niet delokaliseren naar goedkope Waalse industriezones : nv Vergokan bijvoorbeeld, naar eigen zeggen Belgisch marktleider in kabeldraagsystemen. Volgend jaar verhuist het Oudenaardse bedrijf, dat langzaam uit zijn voegen barst naar een ander industrieterrein in Oudenaarde. “We zouden onder Ronse veel makkelijker ruimte vinden. En bovendien aanspraak kunnen maken op subsidies, terwijl we in Vlaanderen niets krijgen. En toch blijven we in Vlaanderen,” stelt algemeen directeur Ludwig Verlé.

De verhuis is een noodzaak voor Vergokan. De omzet verdrievoudigde in vier jaar naar 432 miljoen frank in 1996. Het aantal werknemers verdubbelde naar veertig in dezelfde periode. “Wij verkopen een systeem, geen product,” verklaart Verlé de snelle groei. “In onze gamma steken 3800 producten, die met elkaar uitwisselbaar zijn. Als één dominosteentje niet past, kan de hele partij niet worden gemonteerd. Bovendien sleutelen wij voortdurend aan kwaliteit. Van onze veertig werknemers, zijn er drie voortdurend bezig met kwaliteitszorg.”

Met dat beleid groeide Vergokan tot Belgisch marktleider in kabeldraagsystemen. Het bedrijf bestrijkt de volledige gamma van kabelondersteuningsproducten, zowel in de kantoor- als in de industriebouw. Vergokan maakt zowel kabelgoten als industriële kabelladders. “We maken 100 % eigen productie,” zegt Ludwig Verlé. “Vijf procent is maatwerk. Eén procent is draagsystemen voor heel zware kabels, die meer dan een ton wegen per overspanning van zes meter.” Referenties in eigen land zijn onder meer “alle tunnels”, de metro van de MIVB, het distributiecentrum van Nike in Leefdaal, of het Conscience-gebouw van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel. In het buitenland reikt het werk van hamburgerketens in Moskou, via roestvrije stalen tunnels in Oostenrijk, tot bekabeling voor de TGV in Frankrijk. Die export is vandaag goed voor 45 % van de omzet, en groeit jaarlijks met 5 %.

De werkwijze in het buitenland is steeds dezelfde. Vergokan werkt met één centrale distributeur, die ook de commercialisering in eigen land behartigt. Alleen de Benelux en Noord-Frankrijk worden rechtstreeks door Vergokan beleverd. Die klanten zijn installateurs en groothandelaars.

Vergokan is de belangrijkste tak van een groep van zes bedrijven, die allemaal actief zijn in de metaalsector. De Groep Vergokan haalde in 1996 een geconsolideerde omzet van 720 miljoen frank. Eigenaar Steven Vergalle en Ludwig Verlé leiden de bedrijven.

STEVEN VERGALLE EN LUDWIG VERLE (VERGOKAN) Van onze veertig werknemers zijn er drie voortdurend bezig met kwaliteitszorg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content