Sterrenchefs voorspellen bloedbad in de horeca door black box
(Belga) Als op 1 januari 2014 de geregistreerde kassa’s verplicht worden in de horeca, zullen er 25.000 jobs verdwijnen. De sector, aangevoerd door de chefs van de sterrenzaken, eisen dringend compenserende, structurele maatregelen om de loonkosten onder controle te houden. “We gaan onze geloofwaardigheid van culinaire topregio verliezen als de overheid dit niet heel ernstig gaat aanpakken,” stelden de chefs op een persconferentie dinsdag in samenwerking met Unizo Limburg en Ho.Re.Ca Limburg.
Na uitstel van een jaar is er op 1 januari 2014 geen ontkomen meer aan. Dan wordt de geregistreerde kassa, gekoppeld aan een zogenaamde ‘black box’, ingevoerd voor het overgrote deel van de horecazaken. Het uitroeien van zwartwerk is de voornaamste aanleiding om deze opspoorbare kassaregistratie door te drukken. De horecafederatie en de uitbaters zijn niet tegen de black box, maar vrezen voor een bloedbad in de sector als er geen maatregelen komen om iets aan de torenhoge loonkosten te doen. Hoewel zij nog het minst worden getroffen door het systeem, trekken de sterrenchefs mee aan de kar om dit probleem bij de overheid aan te kaarten. Alex Clevers (Vivendum, 1 Michelinster), Dimitry Lysens (Magis, 1 ster) en Bert Meeuwis (Slagmolen, 2 sterren) zeggen in koor dat het onhaalbaar wordt om kwalitatieve horecazaken te behouden als er niets aan de loonkosten wordt gedaan. Ze stellen een betaalbare regeling voor overuren voor, waardoor zowel de eigenaars, het personeel, de klanten én de overheid winnaar zouden zijn. (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier