STEENKOOL. SPAANS BLOED

Sinds 13 maart zit Rudy Blereau in de put. Niet figuurlijk, maar letterlijk. De 45-jarige ex-manager van Antwerpse Bouwwerken, waar hij in maart ’94 Jean-Pierre Duhamel van Strukton De Meyer (zie Trends van 19 september ’94) opvolgde, krijgt één maand de tijd om zich bij de voormalige Kempense Steenkoolmijnen in te werken. Dan benoemt de raad van bestuur hem officieel tot direkteur-generaal van Mijnen NV, dat nu nog ad interim door Frans Saey geleid wordt.

De nieuwe baas van Mijnen NV is geen Limburger, maar een maneblusser uit Mechelen. Na zijn middelbare studies trekt de jonge Blereau naar Spanje, waar hij 11 maanden het land doorkruist om zich te bezinnen over z’n toekomst. Terug in België kiest hij voor burgerlijk ingenieur aan de KU-Leuven, maar volgt eveneens een ekonomische opleiding aan het postuniversitair centrum in Diepenbeek. Blereau voelt zich meer generalist dan techneut, wat zich in een rijkgevuld curriculum vitae weerspiegelt.

Blereau start zijn carrière bij Van Hool uit Koningshooikt. Op de studiedienst van de autobuskonstrukteur vervult hij een zestal jaren een commercieel-technische funktie. Als advizeur voor de nationale en Europese kommissies, die de reglementen op het vlak van het personenvervoer moeten vastleggen, leert hij de overheid kennen. Tussendoor assisteert hij drie jaar lang aan het ritme van één week per maand de algemeen direkteur van Van Hools dochtermaatschappij in Zaragossa (Spanje).

In ’85 stapt Blereau tijdelijk over naar het internationale consultingbureau A.T. Kearney, waar hij meewerkt aan het Global Sourcing Program bij General Motors Europe in Russelsheim (Duitsland). Van dan af aan profileert de burgerlijk ingenieur zich als zelfstandig manager op de markt. In tegenstelling tot het interim-management, legt hij zich toe op een lange-termijnbegeleiding van zijn klanten. In die zin tilt hij diverse bedrijven in Vlaanderen en Nederland op tot een hoger niveau. Omwille van diskretie geeft hij geen namen vrij.

Volgende maand staat Blereau aan het hoofd van zo’n 900 voormalige mijnwerkers. Tegen eind ’96 moet zijn opdracht geklaard zijn : de sloop, de sanering en de restauratie van de vroegere KS-terreinen. Geen makkelijke klus, maar een uitdaging voor de sportieve Keerbergenaar, die regelmatig de fitnesszaal induikt. Zijn jongste hobby : bergwandelen. Dit jaar hoopt hij de Mont Blanc met rugzak te kunnen bedwingen. Intussen dringt z’n benjamin hem naar de kroon : de 14-jarige tennisster van Keerpunt speelt met haar C15/4-klassement bij de dames de pannen van het dak.

RUDY BLEREAU (MIJNEN)Grote kuis bij ex-KS tegen eind ’96.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content