State-of-the-art hybride systemen: steeds de zuinigste energiebron

Buderus
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

3 november 2022, 13:37 Bijgewerkt op: 22 december 2022, 12:31

De opwarming van de aarde gaat sneller en intenser dan gedacht. Men is het eens: fossiele brandstof is een aflopend verhaal. Als oplossing wordt de warmtepomp naar voor geschoven. Maar voor veel woningeigenaren is het een onmogelijke opgave om de woning radicaal te verduurzamen met een autonome warmtepomp. In dat geval is er de hybride warmtepomp. Zo’n hybridesysteem is een tandemoplossing waarbij de warmtepomp naadloos samenwerkt met de cv-ketel. Dat kan de bestaande cv-ketel zijn of een nieuwe die speciaal is afgestemd is op de warmtepomp.

Ook onze overheid schakelt een tandje hoger. Vorig jaar 2021 besliste de Vlaamse regering dat vanaf 2025 de warmtepomp verplicht wordt bij nieuwbouw. Ook voor bestaande woningen stimuleert de overheid de warmtepomp door middel van premies. Deze premies zijn niet alleen van toepassing op warmtepompen, maar ook op hybride systemen.

Meer hierover vind je hier en hier.

Een veelvoud aan rendement genereren

Een hybride warmtepomp haalt net als zijn all-electric broertje gratis energie uit de bodem of de buitenlucht. De opgenomen energie wordt door middel van een compressor opgedreven en afgegeven aan de verwarmingsinstallatie. Door de combinatie van een koudemiddel en een viertal natuurkundige processen genereert de warmtepomp extra energie. Door slechts 1 kW energie te verbruiken kan hij zonder verbranding 4kW energie opwekken. Dat betekent dat een warmtepomp een rendement haalt van 400%, terwijl de allerbeste hoogrendementsketel op gas of stookolie een rendement neerzet van amper 95%.

Warmtepomp én cv-ketel

Dateert de woning van voor de jaren ’90, dan kun je in de meeste gevallen niet helemaal van het gas of stookolie af. Misschien is de woning onvoldoende geïsoleerd, of heb je enkele jaren geleden geïnvesteerd in een hogerendementsketel. In dat geval kies je voor een hybrideopstelling. Buderus heeft een breed gamma aan hoogkwalitatieve hybride verwarmingssystemen die condensatieketels op gas of stookolie laten samenwerken met de warmtepomp.

State-of-the-art hybride systemen: steeds de zuinigste energiebron

Slimme regeling

De warmtepomp neemt 80% van de jaarlijke verwarming en de warmwaterproductie voor zijn rekening. Als het buiten kouder wordt dan 2°C, of bij een piekvraag aan sanitair warm water (bv. simultaan douchen), dan neemt de cv-ketel over. De slimme regeling kiest de meest interessante bron om het toch comfortabel warm te hebben. Bovendien kun je later rustig verder isoleren, zodat de verwarming mettertijd steeds meer op de warmtepomp terugvalt.