Star-trackers voor satellieten
Arcsec ontwikkelt oriëntatie- en controlesystemen voor kleine satellieten. De start-up werd opgericht door Tjorven Delabie en Bram Vandoren, twee onderzoekers van de KU Leuven.
Wat maakt de technologie uniek? “Onze star-trackers zorgen ervoor dat satellieten hun camera naar de aarde, hun antennes naar een grondstation en hun zonnepanelen naar de zon kunnen richten”, legt Tjorven Delabie uit. “Ze zijn een stuk lichter dan de bestaande systemen. Vergelijk het met een speelgoedautootje tegenover een colafles van
2 liter.”
Waarom is dat zo belangrijk? “Hoe kleiner het systeem is, hoe beperkter de lanceerkosten zijn. Bovendien passen onze oplossingen op kleine satellieten, waarvan er steeds meer gelanceerd worden. Ze kunnen vrij goedkoop en snel gebouwd worden, ook door kleine bedrijven en universiteiten. Onze klanten zitten verspreid over de hele wereld. Arcsec maakt ook deel uit van enkele projecten van de ESA” (de Europese Ruimtevaartorganisatie, nvdr).
Hoe is het bedrijf ontstaan? “Ik ben een burgerlijk ingenieur werktuigkunde en deed een doctoraat over star-trackeralgoritmes. Samen met Bram Vandoren was ik in betrokken bij een project rond Simba, een satelliet die de klimaatopwarming onderzoekt. Uit dat onderzoek is in maart 2020 Arcsec ontstaan, als een spin-off van de KU Leuven.”
Welk groeitraject heeft Arcsec al afgelegd? “We bestaan anderhalf jaar. In die periode is ons bedrijf gegroeid van twee naar zeven werknemers. Het startkapitaal kwam van ons. Momenteel maken we voldoende winst met de verkoop van onze producten om de groei van het bedrijf te financieren. Er zijn dus geen kapitaalrondes op til.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier