Stalinistische meerderheid voor InBev

In nauwelijks anderhalf uur werd de fusie van Interbrew en Ambev tot grootste brouwer van de wereld vorige week vrijdag beklonken.

Even nog mocht chief executive officer John Brock de nieuwe naam, !nBev, voorstellen. Dat uitroepteken vooraan is rood gekleurd en “symboliseert de passie en de intensiteit die wij hebben voor onze business,” aldus Brock. In 2003 haalde het bedrijf geconsolideerd een omzet van 9,287 miljard euro en produceerde een bierplas van 189 miljoen hectoliter.

Kwam vervolgens de vragensessie. Maar wie een rits kritische vragen, al dan niet ondersteund door een batterij advocaten, verwachtte, kwam bedrogen uit. Het was veeleer de gezapigheid die verraste. Slechts één aandeelhouder stelde enkele vragen. Het werd een wat warrig betoog over aandelenopties en verwatering, de betrouwbaarheid van revisor KPMG en de onafhankelijkheid van Jean-Luc Dehaene ( CD&V) als bestuurder. Een betoog dat door voorzitter Pierre Jean Everaert werd onderbroken. Maar de daarop volgende stemming van de 33 punten verliep rimpelloos, zelfs saai. Iets meer dan 300 miljoen aandelen (69,2 %) tekenden present en alle agendapunten kregen een stalinistische meerderheid. De inbreng van het kapitaal door BRC bijvoorbeeld werd met 100 % goedgekeurd. BRC is het Luxemburgse vehikel van de Braziliaanse controleaandeelhouders.

Ook het ontslag van de familiale vertegenwoordigers binnen de raad van bestuur, Charles Adriaenssen en Frédéric de Mé- vius, werd zonder morren goedgekeurd, door 99,8 % en 98,5 % van de stemmen.

Enkel bij de stemming over de vier Braziliaanse bestuurders kwam er even animo in de zaal. “Wie zijn die mensen? We hebben toch geen kat in een zak gekocht?” smeet een aandeelhouder de zaal in. Voorzitter Everaert leek even van zijn stuk. Maar het gevatte antwoord volgde snel. Vooral voor Jorge Paulo Lemann werd uitgebreid de loftrompet gespeeld. Naast zijn internationale ervaring en een rits mandaten – Swiss Re, Gillette Company – werd gewezen op zijn andere capaciteiten. “Lemann is een gewezen tenniskampioen, zeer viriel en sportief,” aldus Everaert. Er kon dan toch nog even gelachen worden in een voorts droge bedoening.

W.R.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content