Staking Franse luchtverkeersleiders: Ryanair-topman Michael O’Leary overhandigt petitie aan Europa (video)

Michael O'Leary © Belga Image
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

De Ierse lagekostenmaatschappij wil een “100 procent bescherming” voor overvliegend verkeer bij nationale stakingen van luchtverkeersleiders.

Ryanair-topman Michael O’Leary heeft woensdagmiddag een petitie met ruim 1,1 miljoen handtekeningen overhandigd aan het kabinet van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Brussel.

Het gaat om handtekeningen van passagiers van de Ierse lagekostenmaatschappij, die eisen dat de Europese Commissie overvliegend luchtverkeer zou beschermen in het geval van nationale stakingen door luchtverkeersleiders, zoals dat de voorbije weken het geval was in Frankrijk.

“Wij eisen dat de Europese Commissie onder Ursula von der Leyen actie onderneemt om overvliegend luchtverkeer over heel Europa te beschermen”, zei Michael O’Leary voor de camera’s van Trends/Kanaal Z (zie lager).

“We hebben er geen probleem mee dat de vakbonden van de luchtverkeersleiders staken, maar Europa moet het luchtverkeer beschermen.”

“Als er in Frankrijk nog stakingen komen, en die zullen er nog komen, annuleer dan binnenlandse of korteafstandsvluchten van of naar Frankrijk, waarvoor reizigers alternatieven hebben,” aldus nog O’Leary. “Maar hinder overvliegend luchtverkeer niet. Dat gaat in tegen het vrij verkeer van personen in Europa.”

Lees verder onder de video

Geannuleerde vluchten

Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar werd er volgens Ryanair op 57 dagen gestaakt door luchtverkeersleiders, tien keer meer dan in 2022. Duizenden vluchten van overvliegend verkeer moesten geannuleerd worden.

Frankrijk, en bij uitbreiding alle Europese landen, moet volgens O’Leary het voorbeeld volgen van Spanje, Italië en Griekenland, die een minimumdienstverlening hebben ingevoerd voor overvliegend verkeer.

Overvliegend verkeer

Probleem is dat de Franse luchtverkeersleiders instaan voor een groot deel van het luchtruim in het centrum van Europa, groter dan de Franse landsgrenzen alleen, met gebieden tot in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Er is enkel een minimumdienstverlening voor vluchten van en naar Frankrijk, niet voor overvliegend verkeer.

Ryanair wil een “100 procent bescherming” voor overvliegend verkeer bij nationale stakingen van luchtverkeersleiders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content