STAD IN DE BLOEMETJES
De dienst groenvoorziening van de stad Antwerpen centraliseerde zijn kweekactiviteiten in een splinternieuw serrecomplex aan de Neerlandweg. 423.000 plantjes hebben inmiddels een nieuwe bestemming gekregen binnen Groot Antwerpen.
“Vroeger was de plantenkweek voor de stad Antwerpen verspreid over een aantal gemeenten. Nu is alles ondergebracht in dit modern serrecomplex,” begint Luc Huysmans, werkleider van de serre aan de Wilrijkse Neerlandweg. Het terrein beslaat een totale oppervlakte van 93.000 m², de voorbouw met het glazen paleis is 10.530 m² groot en in open lucht is er nog eens 6000 m² plaats voor de kweek van onder meer bodembedekkers en heesters in pot. Eind 1997 werd begonnen met de bouw; kostprijs van het hele complex: 110 miljoen frank.
“Een centraal computersysteem organiseert de dagelijkse activiteiten in de kwekerij. Verlichting, verluchting, verwarming, het begieten en de regeling van de luchtvochtigheid gebeuren volautomatisch en bovendien volkomen ecologisch verantwoord,” legt Huysmans uit. “De 12.000 m3 grote vijver die we hier hebben, vangt regenwater op en levert het drinkwater voor de planten.” Het vijverwater wordt vervolgens opgepompt en aan de planten gegeven, enerzijds via een bovenberegenings- en vernevelingssysteem, anderzijds via een eb- en vloedsysteem dat de planten doet pootjebaden. “Het water dat de planten niet opnemen, wordt langs goten weggeleid naar een nabijgelegen rietveld dat het gebruikte water opnieuw zuivert. En zo is de cirkel rond,” aldus Huysmans. “Hier wordt geen druppel leidingwater gebruikt.”
Ook de verwarming is volledig computergestuurd. Een combinatie van bodem-, gevel- en bovenverwarming moet ervoor zorgen dat het plantgoed in de ideale klimaatomstandigheden groot wordt. Zodra de planten groter worden, daalt de temperatuur en worden buitenplanten voorbereid op de reële buitentemperatuur. De verkregen warmte wordt ‘s nachts vastgehouden door warmte- en lichtisolerende schermdoeken. “De brander werkt op gas en heeft een capaciteit van 2 miljoen kilocalorieën: je zou er zo’n 100 gezinswoningen mee kunnen verwarmen.”
“Van de 85 plantensoorten die we hier kweken, vind je er hooguit 25 à 30 in de gewone handel,” beweert Huysmans. “Het is evident dat we trots zijn op die plantensoorten en het geeft een stad als Antwerpen een mooie troef om mee uit te pakken.” Behalve de kweek van één- en tweejarigen, levert het nieuwe complex ook palmen, grote laurierbomen en kamerplanten voor het opsmukken van evenementen, recepties, bij ontvangsten op het stadhuis, voor de aankleding van bureaus, vergaderzalen… Voor plaatsen waar levende planten niet gedijen, worden droogboeketten gemaakt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier