Staat u even stil?

Toen de confectiekleding doorbrak in de jaren zestig, zeiden veel mannen het kleermakersatelier vaarwel. Vandaag keren bedienden en handarbeiders terug. Onder de zware stress verliezen de schouders van de zakenman immers hun symmetrie.

Van meet af aan bleek confectiewerk voordeliger dan maatwerk. Voor mannen die van afwisseling houden en wiens lichaam nauwelijks verandert, blijven confectiepakken interessant. Verschillende huizen, waaronder Brioni, Zegna, Kiton leveren kleding van een onberispelijke kwaliteit. Ook semi-maatwerk kan een oplossing bieden: dankzij de combinatie van handwerk en machineproductie kan de kleding aan de eigenaardigheden van het lichaam worden aangepast.

Voor een perfect zittend pak, helemaal op maat gesneden, gaat er natuurlijk niets boven handwerk. Mannen met een afwijkende lichaamsbouw of met grote maten zullen dat beamen.

België

heeft nog maar weinig huizen die echt maatwerk leveren. Het bekendste in de duurdere categorie is huis Degand aan de Louizalaan in Brussel. Er zijn natuurlijk nog een aantal zelfstandige kleermakers aan het werk. Een groot huis dat beweert het voordeligst te werken is Bouvy aan de Guldenvlieslaan in Brussel. Het kan scherpe prijzen hanteren dankzij zijn grote afzet (meer dan honderd pakken per jaar).

Een tweedelig pak kost hier zo’n 85.000 frank (maximum 135.000 frank). Het duurste confectiepark ( Belvest) betaal je er 50.000 frank.

Naast confectiepakken (in onderhoudsvriendelijke weefsels, vaak behandeld met strijkvlieseline) worden hier ook verschillende formules aangeboden voor de realisatie van een pak. Semi-traditioneel, waarbij de maten van de klant worden genomen en vervolgens in de computer worden verwerkt om het pak machinaal te vervaardigen; satoriaal, waarbij de belangrijkste stukken (kraag, mouwen, schouders) met de hand worden ingezet, en ten slotte het pure kleermakerswerk, waarbij alles van a tot z met de hand wordt vervaardigd. Het klantenbestand voor deze laatste categorie telt een duizendtal namen, waarvan er zo’n zestig ieder seizoen trouw weerkeren. Het zijn zakenmannen, politici en vrije beroepen, allemaal boven de 45 jaar. Sommigen komen hier al ruim dertig jaar over de vloer. Naast Belgen vinden vooral Engelsen en Zwitsers de weg naar het huis, zo vertelt men ons.

Meneer Francis,

die reeds achttien jaar heer en meester is in de salons op de eerste verdieping (krakend parket, gepatineerde lederen fauteuils), beweert: “Niets kan tippen aan goed handwerk: met de hand kun je de stof en de naden soepeler en elastischer maken dan met de machine”.

Eerst moet er natuurlijk gekozen worden uit honderden stoffen. “Vooral Engelse weefsels, en niet noodzakelijk de lichtste,” vertrouwt meneer Adrien ons toe. Hij is snijder, van Italiaanse afkomst, en al veertien jaar in dienst bij Bouvy.

Voor echt maatwerk geven snijder en assembleur de voorkeur aan een stevige stof die goed valt en mooi oud wordt. Een Super 80 (400 g/m) is geschikt voor het tussenseizoen. “Met andere woorden, het hele jaar door behalve in juli en augustus,” meent meneer Francis.

Doorgaans bestellen de klanten tweedelige pakken. Wie er ook nog een gilet bij wil, betaalt ongeveer 20.000 frank extra. Effen grijs ligt momenteel het best in de markt. “Van de tien pakken die hier over de toonbank gaan, zijn er zeven grijs, twee blauw en eentje met een motief of in prince de Galles”, aldus meneer Francis.

Een van de voordelen

van een maatpak, is dat er voldoende reservestof wordt overgelaten in het midden van de rug, op de zijnaden en aan de mouwgaten. Zo kan er achteraf zonder problemen een maatje meer worden uitgehaald.

Als de stof eenmaal gekozen is, wordt de maat genomen en kiest de klant een model uit. Hij zal wel wat tijd moeten uittrekken voor het passen: drie à vier keer met telkens twee weken er tussen. (“De eerste keer, tijdens het proefpassen, is alles nog mogelijk.”) Het eindresultaat mag hij pas twee maanden na zijn bestelling komen afhalen. “Doorgaans begrijpen de heren dat wel en maken ze er geen punt van,” zegt meneer Francis. “Ze moeten er lang op wachten, maar ze zullen er ook veel langer plezier van hebben”.

Info: Tel. 02-513 07 48.

serge vanmaercke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content