Squash alleen geschikt voor fitte mensen
Squash trekt veelal ambitieuze, hogere kaderleden aan met een buikje.
Squash is de snelste van alle racketsporten. Het belangrijkste verschil met andere racketsporten is dat de spelers niet van elkaar gescheiden zijn door een net, maar naast elkaar staan in een gesloten ruimte. Het gevaar op botsingen, vooral met elkaars racket, is bij squash dan ook reëel. Uit Angelsaksisch onderzoek blijkt dat het risico op letsels bij squash vier keer hoger ligt dan bij de gemiddelde sport. Squash staat zelfs in de top vijf van de meest gevaarlijke sporten. Per jaar lopen acht spelers op honderd een blessure op.
Dit hoge blessurerisico is niet onlogisch. De spelers staan in een kleine ruimte met een racket en een zeer snel bewegende bal. Ze moeten hun houding voortdurend aanpassen aan de snel wisselende bewegingen. Daarmee is squash een zeer veeleisende sport. Uithouding, kracht, lenigheid, een snel reactievermogen, een goede balans en een perfecte bewegingscoördinatie zijn noodzakelijk. Squashen betekent ultrakorte explosies van kracht en snelheid en dat meer dan een half uur aan een stuk. Zonder goede fysieke conditie is dat gekkenwerk.
Welke letsels?
Zestig tot zeventig procent van de squashletsels is het gevolg van direct contact met het racket of de bal. Hoofdblessures komen het meest voor. En in die categorie zijn oogletsels niet te onderschatten. Een squashballetje kan snelheden halen tot meer dan 225 km/uur en past perfect in de oogholte. Als zo’n balletje in volle snelheid pal op je oog terechtkomt, drukt het de oogbol samen, wat ernstige letsels kan veroorzaken, tot verlies van gezichtsvermogen toe. Squashers beschermen hun ogen best met een grote polycarbonaatbril, want een gewone sportbril is onvoldoende en een gewone bril biedt helemaal geen bescherming.
De tweede serie mogelijke sportletsels zijn ontwrichtingen van enkel en knie ten gevolge van de snel wisselende posities (draaien, het halen van onmogelijke ballen enzovoort) op een harde ondergrond. Zo kunnen ook rugletsels ontstaan.
Volgens sommige onderzoeken zouden hartritmestoornissen frequent voorkomen bij squashspelers. Spelers hebben tijdens de wedstrijd permanent een vrij hoge hartslag. Het risico op een acuut hartprobleem is daardoor niet onbestaande. Ten slotte is er het risico van oververhitting, wat het hart extra belast.
Er bestaat een duidelijk verband tussen het risico op blessures en het niveau van de spelers. Beginners lopen viermaal meer letsels op dan gevorderden. Bij beginners worden bijvoorbeeld meer hoofdblessures vastgesteld, wat te maken heeft met het gebrek aan ervaring, snelheid en techniek. Gevorderden lopen meer risico op blessures van de gewrichten en op rugletsels.
Perfectionisten
Squash lijkt vooral ambitieuze en competitieve mensen aan te trekken. Uit een rondvraag aan de omgeving van zestig squashspelers blijkt dat de meesten als competitief, ambitieus en perfectionistisch worden omschreven. De meeste spelers uit dit onderzoek waren mensen met een vrij beroep, managers of hogere kaderleden.
Over het algemeen tref je in squashcentra opvallend veel veertigplussers aan, met een buikje en een beperkte fysieke conditie. Mensen met weinig tijd, die één keer in de week een uurtje intensief aan sport doen en verder amper fysiek actief zijn. Voor deze groep is squashen eigenlijk ongeschikt en onvoorzichtig. Het risico op blessures of hartklachten is te groot.
Mensen die iets aan hun fysieke conditie willen doen, kiezen daarom best voor een andere sport, zoals fietsen, zwemmen, lopen, nordic walking, … Wie toch liever een stevig balletje slaat, moet bijkomend aan zijn conditie werken.
Marleen Finoulst marleen.finoulst@trends.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier