SPUITEN OF VERZUIPEN
De milieuvriendelijke spuitbussenfabrikant Ecopack zoekt een kapitaalkrachtige industriële partner om de productie aan te zwengelen.
“Nu zijn we serieus rijp voor commercialisering. We zijn op zoek naar een industriële partner, die ons de nodige commerciële knowhow kan geven. Onze markt is beperkt en wordt beheerst door giganten. We hebben niet genoeg gewicht in de schaal om binnen te dringen bij de grote bedrijven. Een grote industriële partner zou ons de nodige lobbykanalen bezorgen.”
Voor Paul Cornelis, gedelegeerd bestuurder van de nv Ecopack, begint na vier jaar onderzoek en ontwikkeling de tijd te dringen. Want de vijf werknemers van het spuitbussenbedrijf maakten vorig jaar opnieuw een verlies van 13 miljoen. “Eind 1996 hopen we op een break-even.”
Het product zou nochtans moeten inslaan. Alleen worstelt Ecopack met een geringe naamsbekendheid. Het bedrijf maakt milieuvriendelijke spuitbussen, vanzelfsprekend zonder de verboden CFK’s. “99 % van de spuitbussen op de markt zijn bommen,” klinkt algemeen directeur Fons Fransen overtuigd. “In de klassieke spuitbus zijn CFK’s vervangen door brandbare en ontplofbare gassen. Het gas fungeert als drukmiddel en wordt gemengd met het te verstuiven product. In sommige bussen, vooral bij insecticiden, zit tot 90 % gas.”
Niet zo bij Ecopack. Specifiek aan de bussen is de 100 % scheiding tussen drukmiddel en product. Het drukmiddel is bovendien perslucht, CO2 of stikstof. “Dat betekent veiligheid voor de consument, want perslucht kan niet ontploffen. En bovendien veiligheid voor het milieu, want gassen dragen bij tot het broeikaseffekt.” Scheiding van drukmiddel en product maakt een veel geconcentreerder hoeveelheid van het product mogelijk. Dit maakt de spuitbus kleiner en draagt dus bij tot een vermindering van de afvalberg.
De nv Ecopack werd in 1992 opgericht na een management buy-out van de Canadese spuitbusfirma Enviro Spray Systems. Paul Cornelis, het personeel en de Vlaamse Milieuholding zijn de aandeelhouders. Over die laatste is Cornelis niet meteen tevreden. “Ze geeft alleen geld, geen knowhow. Wij verwachten meer stimulansen van de VMH.”
Na twee jaar onderzoek en ontwikkeling, was Ecopack in 1994 klaar met zijn eerste product. Vandaag biedt de firma drie gepatenteerde systemen aan. De maximale capaciteit bedraagt 20 miljoen stuks per jaar. De klanten zijn de grote afvulbedrijven, productfabrikanten en enkele zeer kleine, gespecialiseerde bedrijfjes. 90 % van de productie wordt geëxporteerd.
FONS FRANSEN (ECOPACK) We verwachten meer stimulansen van de Vlaamse Milieuholding.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier