SPRINGPLANK

NAAR MIDDEN-EUROPA.

Grzegorz Górski, algemeen directeur van Citec Polska, is een verwoed visser. Deze hobby deelt hij met zijn vriend en mentor Raymond Wouters, de voormalige topman van Technum, nu projectleider van Milieupark Gent (zie Trends van 12 september ’96). Eind september hebben ze samen hun hartje nog eens kunnen ophalen aan de Ebrau-rivier in Spanje.

Górski : “Ik leerde Raymond kennen tijdens de missie van Vlaams Milieuminister Theo Kelchtermans naar Polen eind ’91. Het klikte onmiddellijk tussen ons. Na mijn doctoraat in watermanagement aan de technische universiteit van Katowice, ben ik dan op zijn voorstel ingegaan om voor Citec later omgevormd tot Technum een Poolse dochter uit de grond te stampen.” Gestart met drie medewerkers en een studie-opdracht voor de Vlaamse Gemeenschap, telt Citec Polska nu 50 personeelsleden en een omzet van 65 miljoen frank. Naast de hoofdzetel in Katowice beschikt het ingenieursbureau over bijhuizen in Glogow (Neder-Silezië) en Vilnius (Litouwen). Eind deze maand komt daar een nieuwe vestiging bij in Gdansk, dé booming havenstad van Polen.

Intussen sleepte Citec Polska een aantal belangrijke opdrachten in de wacht. Zo superviseert de Technum-dochter de constructie van een geautomatiseerde dieselmotorenfabriek voor Isuzu in Tige, 30 km ten zuiden van Katowice. Górski : “Silezië wordt het Detroit van de auto-industrie in Midden-Europa. Vandaag assembleert Fiat al 340.000 voertuigen in Tige. Iets verderop in Gliwice bouwt OpelGeneral Motors is de hoofdaandeelhouder van Isuzu een nieuwe fabriek (investering van 10 miljard frank). De regering hoopt ook Toyota naar hier te kunnen halen, maar volgens de lokale pers heeft de Japanse multinational recentelijk de voorkeur gegeven aan Noord-Frankrijk als lokatie.”

In Swietochlowice (Opper-Silezië) werkt Citec Polska een milieubeleidsplan uit. Daarnaast fungeert de ploeg van Górski, die persoonlijk 3 % van Citec Polska bezit, als vast ingenieursbureau van de 50 % geprivatiseerde kopersmelterij KGHM Polish Copper in Glogow. Op 1 september jongstleden startte het adviesbureau de feasability-studie voor de bouw en exploitatie van een waterzuiveringsstation in Ruda Slaska (zie hoofdverhaal).

Tenslotte mikt Citec Polska op een expansie naar de Baltische Staten. Górski : “In Tsjechië is Cheming zusterbedrijf van Technum (zie Trends van 4 februari 1993) reeds actief. Wij bereiden een wederzijdse samenwerking voor. Daarnaast richten we ons naar de ex-Sovjetrepublieken. Wij spreken Russisch, zijn westers voor hen en kunnen ook goed vodka drinken. Zo doet Citec Polska de engineering voor een groot waterzuiveringsstation van 100.000 IE in Vilnius (Litouwen). Ook werken we samen met de Britse collega WS Atkins aan een nationaal milieu-actieprogramma voor Estland, eveneens gefinancierd door de Wereldbank. We denken trouwens aan een lokale vestiging.”

GRZEGORZ GORSKI (CITEC POLSKA) Technum-dochter coördineert de constructie van een geautomatiseerde dieselmotorenfabriek voor Isuzu in Polen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content