Spreiden is een kunst

De portefeuille van het Invesco Balanced-Risk Allocation Fund is evenwichtig verdeeld tussen aandelen, obligaties en grondstoffen. Dat beperkt niet alleen de volatiliteit, het levert ook nog een mooi rendement op.

Invesco Balanced-Risk Allocation Fund A Inc

Isin-code: LU0432616737

Het Invesco Balanced-Risk Allocation Fund sleepte begin vorig jaar de MoneyTalk Fund Award 2011 in de categorie flexibele gemengde fondsen in de wacht. 2012 was een minder spectaculair jaar, met een rendement van 7 procent. De gemiddelde stijging in de afgelopen drie jaar bedroeg meer dan 11 procent. Bovendien bleef de volatiliteit zeer laag. Morningstar heeft het fonds daarom bekroond met vijf sterren.

Kwantitatief beheer

Het doel van het fonds is de beleggingsrisico’s te spreiden over drie grote activaklassen: aandelen, obligaties en grondstoffen. De portefeuille wordt elke maand aangepast aan de veranderingen in de conjunctuur. Als de beheerders uit hun maandelijkse analyse afleiden dat aandelen te riskant zijn geworden, wordt hun gewicht in de portefeuille afgebouwd tot ze nog slechts een derde van het risico vertegenwoordigen. Volgens Christian Ulrich, portfoliomanager bij Invesco, streven de beheerders naar “een ideale blootstelling aan drie soorten economische omgevingen: groei zonder inflatie (voorkeur voor aandelen), groei met inflatie (voorkeur voor grondstoffen) en recessie (voorkeur voor obligaties). We streven naar een lage correlatie tussen de effecten. We beleggen in activa die niet noodzakelijk dezelfde richting uitgaan.”

Het fonds wordt zuiver kwantitatief beheerd. Het belegt in zeventien financiële derivaten: zes op aandelenindexen, vijf op grondstoffen en zes op obligaties. “Dat zijn liquide producten waar we snel in en uit kunnen stappen”, zegt Ulrich. “Een van de grootste fouten die de fondsbeheerders de afgelopen twintig jaar hebben gemaakt, is het begrip ‘diversificatie’ te veel te associëren met het aantal lijnen in de portefeuille.”

Overwegen en onderwegen

Omdat de beheerders beleggen in derivaten, beschikt het fonds altijd over een grote hoeveelheid liquiditeiten. Christian Ulrich: “Met dit fonds willen we positieve resultaten neerzetten en vooral geen geld verliezen. We proberen dus vooral te vermijden dat de portefeuille gedurende lange periodes kapitaal verliest. Daarom is het perfect mogelijk dat we tegelijkertijd in de drie activaklassen overwogen of onderwogen zijn.”

In 2013 houden de beheerders rekening met meer volatiliteit op de financiële markten, vooral omdat het onzeker is welke gevolgen het monetaire versoepelingsbeleid van de centrale banken zal hebben. “We blijven de beursmarkten overwegen, maar minder dan in het verleden.” Het fonds heeft voor meer dan 2 miljard euro activa onder beheer.

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content