Sport en ontspanning

In Leukerbad (Loèche-les-Bains) in de buurt van Sion in het Zwitserse Valais hoef je je niet te vervelen. Je kan er deltavliegen of alpineskiën, je laten verwennen in een thermaal kuuroord of een trektocht maken, je kan je van kop tot teen laten verzorgen bij Isabelle of genieten van een gastronomisch diner in de Sources des Alpes.

Het Romeins-Ierse bad van l’Alpentherme in Leukerbad is de parel van het station op het gebied van thermale activiteiten. Twee uur moet je uittrekken, om de warme Romeinse baden en de Ierse stoombaden in elf fasen te doorlopen. Iedereen kuiert er heel relax in zijn blootje, van adembenemende schoonheden tot kleine dikkertjes, mannen en vrouwen door elkaar. L’Alpentherme is natuurlijk niet de enige installatie van dit zwavelkuuroord, dat de Romeinen destijds al bezochten. Leukerbad telt zeven openbare baden, naast een aantal indrukwekkende installaties in verschillende hotels. In totaal zijn er maar liefst tweeëntwintig thermale baden.

Het Zwitserse station Loèche-les-Bains is in de eerste plaats bekend om zijn warmwaterbronnen (tot 51°), die dagelijks zo’n drie miljoen liter water meevoeren. De eerste herbergen voor bezoekers die hier kwamen baden, dateren reeds uit 1478! In 1518 verwoest een lawine het station. Er vallen eenenzestig slachtoffers. De bevolking zal nog meer dan eens geteisterd worden door lawines. In de 19de eeuw komen er eindelijk muren die de locatie moeten beschermen. Sindsdien is het dorp gespaard gebleven.

Lekker dobberen.

Het warme water van de buitenzwembaden is vooral in de winter heerlijk verkwikkend. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat het in de zomer minder heilzaam zou zijn… Mensen die bekommerd zijn om hun gezondheid en hun welzijn komen al eeuwen baden in Loèche. Op dat vlak zijn er dan ook tal van activiteiten te doen. Johann Wolfgang von Goethe, Guy de Maupassant, Pablo Picasso, Mark Twain en James Baldwin kenden reeds het heilzame effect van de warme bronnen. In de jaren zeventig werd hier zelfs een aantal scènes opgenomen voor de film Bobby Deerfield (van Sydney Pollack) met Al Pacino en Marthe Keller.

De kabel-tv in dit Zwitserse station biedt een selectie van eenenzestig internationale zenders: dat zegt beslist iets over het kosmopolitische karakter van de kijkers.

Het kuuroord telt ook een groot aantal schoonheidsinstituten waar je heerlijk kan ontspannen. Clarins heeft hier een zeer goed uitgerust centrum, maar het neusje van de zalm is het instituut Isabelle van Lydia Witschard-Loretan. Hier kan je je lichaam grondig onder handen laten nemen, met gelaatsverzorgingen, zuurstofkuren, anticellulitisbehandelingen, voetverzorgingen, persoonlijke fitnessprogramma’s voor hem en voor haar enzovoort. Al Pacino en Marthe Keller zijn hier langs geweest, net als Liselotte Pulver destijds. Het instituut verhuurt zelfs een aantal kamers voor wie wil blijven overnachten.

Sportievelingen

kunnen in Loèche hun hart ophalen: er zijn liefst 50 km skipistes, 25 km langlaufpaden, 15 km wandelwegen in de winter en 60 km in de zomer. Zelfs deltavliegen behoort tot de mogelijkheden: Bernard Tschopp, boer in de zomer en skimonitor in de winter, laat u veilig door de lucht van Loèche glijden. De Sportarena is ingericht voor curling, squash, badminton, fitness, atletiek… Tennissen en zwemmen kan je hier altijd.

Leukerbad biedt medisch verantwoorde sportactiviteiten en behandelingen voor mensen die problemen hebben met het bewegingsapparaat, de bloedcirculatie of het hart, evenals voor patiënten die fysiek of psychisch uitgeput zijn. Onder de vele kinesitherapeuten die het station rijk is, tellen we zelfs een tiental Belgen.

Loèche-les-Bains telt 17.000 inwoners, 21.000 bedden (28 hotels/pensions en 1500 chalets), vijftig restaurants, één vijfsterrenhotel en vier viersterrenhotels. Het beste restaurant uit de omtrek vind je onder het dak van vijfsterrenhotel Les Sources des Alpes: in La Malvoisie kun je heel verfijnd eten en uitmuntende Zwitserse wijnen laten ontkurken. Het restaurant van hotel Bristol is wat beursvriendelijker: je kan er voortreffelijk eten, en de service is heel verzorgd.

Sinds het begin van de jaren negentig overschrijdt het aantal overnachtingen in Leukerbad ruimschoots het miljoen. Toch weet het station een intieme, gezellige sfeer te bewaren.

Loèche-les-Bains Tourisme, Tel. +41-27-472 71 71; info@leukerbad.ch; www.leukerbad.ch

Alpentherme, Tel. +41-27-472 72 72; info@alpentherme.ch; www.alpentherme.ch

Isabelle, Tel. +41-27-470 13 12.

Bernard Tschopp, Tel. +41-27-470 42 27.

La Malvoisie/Les Sources des Alpes, Tel. +41-27-470 51 51.

serge vanmaercke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content