Spelen voor de fun

Elf maanden voor de Ryder Cup hebben de Amerikanen de President’s Cup gewonnen.

Op het parcours van Harding Park in San Francisco werd vorige week de President’s Cup gespeeld. Een toernooi waarin twaalf Amerikanen het om de twee jaar opnemen tegen twaalf spelers uit niet-Europese landen. Voor de zesde keer ging de overwinning naar de States, 19,5 tegen 14,5. Maar hoewel beide teams zich met grote namen lieten bevolken (Tiger Woods, Phil Mickelson, Steve Stricker, Anthony Kim, Justin Leonard, Jim Furyk, Hunter Mahan, Sean O’Hair, Zach Johnson, Stewart Cink, Kenny Perry en Lucas Glover voor de Amerikanen, en langs de andere kant Vijay Singh, Ernie Els, Ryo Ishikawa, Robert Allenby, Tim Clark, Yang Yongeun, Mike Weir, Geoff Ogilvy, Angel Cabrera, Adam Scott, Retief Goosen en Camilo Villegas), heeft het gebeuren niet de uitstraling van de Ryder Cup. Temeer omdat er in een heel ontspannen sfeertje wordt gespeeld. In de eerste plaats voor de fun. Noem het een gezellig samenzijn voor de spelers, zoals de Amerikaanse kapitein Fred Couples het verwoordt. “We amuseren ons hier vooral. Dit is geen vijfdaagse oorlog, zowel op als naast het parcours. Als we naar Europa gaan, dan voelen we daar zo dat iedereen ons haat….” Het toernooi wordt ook volgens een andere formule gespeeld. In de Ryder Cup blijven vier spelers langs de kant tijdens de eerste drie singles, maar in de President’s Cup speelt iedereen. “Dat maakt het veel gemakkelijker voor de kapitein”, zegt Couples. “En voor de spelers is het veel aangenamer. Maar het niveau ligt ook hoog, hoor. We wonnen de vorige Ryder Cup met bijna dezelfde ploeg die nu op het gras stond.”

Voor de kapitein van de internationale ploeg verliep het toernooi iets minder goed. Greg Norman kwam aan in Californië met een gehavende schouder (net geopereerd…) en een gebroken hart (pas gescheiden na nog geen anderhalf jaar huwelijk van de voormalige tenniskampioene Chris Evert). Volgens ingewijden liep het huwelijk spaak omdat Evert in Florida niet in het huis wilde wonen waar Norman jaren lief en leed had gedeeld met zijn vorige vrouw, aan wie hij honderd miljoen dollar betaalde om het huwelijkscontract te versnipperen. Bovendien luidt het dat de kinderen van Norman hun stiefmoeder nooit aanvaardden.

Na afloop van de President’s Cup was de kapitein van de Europese Ryder Cup-ploeg, de Schot Colin Montgomerie, vooral onder de indruk van Tiger Woods, die zijn vijf wedstrijden won. “Als hij zo speelt tegen ons, dan wordt het heel moeilijk”, liet Monty zich ontvallen.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content