Spelen om te leren

Het digitaal platform Play it Safe geeft spelenderwijs opleidingen in preventie en veiligheid voor ziekenhuizen en bedrijven. Online of via de mobiele app kunnen medewerkers eender wanneer en in hun eigen tempo de opleiding doorlopen.

“We spelen in op de trend van adaptief leren”, zegt medebedenker Brecht Kets. “Het aanbod wordt aangepast aan de context waarin de cursist werkt. Werkgevers kunnen ook opvolgen wie welk onderdeel van de training heeft afgelegd.”

Kets was lector aan Howest, waar hij met zijn collega Mike Ptacek de opleiding Digital Arts and Entertainment verzorgde. Ze leerden hun studenten meer dan tien jaar games te bouwen, en besloten in 2014 die kennis te gebruiken voor hun eigen project. Vorig jaar richtten ze de bvba Greygin. Vanuit die spin-off werd Play it Safe ontwikkeld. De app werd in datzelfde jaar officieel gelanceerd. Vandaag maken grote namen als Brantano, Philips, ArcelorMittal, de VRT en het Nederlandse BAM er al gebruik van.

Play it Safe focust op zes veiligheids- en preventiedomeinen. Volgens Ptacek leidt de aanpak tot efficiëntere en betere opleidingen. “Dankzij onze app kunnen organisaties hun medewerkers vier keer sneller trainen”, stelt hij. “Het spelelement zorgt ervoor dat ze langer geboeid zijn, meer betrokken zijn en de kennis dertig procent beter onthouden. Door de laagdrempeligheid kan zowat iedereen eender waar en op elk moment getraind worden, zonder logistieke problemen en hoge kosten.”

Voor de ontwikkeling deden de Kortrijkse ondernemers een beroep op een mix van eigen middelen, leningen en subsidies. Hun initiatief werd ondanks de korte bestaansperiode al meerdere keren gelauwerd met prijzen en nominaties van Tower Awards, Bizidee, Design X50, Confederatie Bouw Limburg en Unizo. Intussen mikken ze op verdere uitbreidingsmogelijkheden van hun platform en op een internationale expansie. De start-up heeft vandaag vijf mensen in dienst. Tegen het einde van het jaar zullen dat er wellicht acht zijn.

1 tot 5 minuten

duren de modules in een opleiding in Play it Safe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content