SPECTOR. Vlaams verankerd

De Vlaamse investeringsvennootschap Lessius neemt de verankeringsidee ernstig. Nadat het een inbreng deed in de voorbije dagen bij het Antwerpse De Beukelaer, gebeurt deze week hetzelfde bij het beursgenoteerde Spector (Wetteren). De Lessius-inbreng is een onderdeel van een grotere operatie op het vlak van de aandeelhouders.

Spector streeft naar stabiele aandeelhouders. Het reeds bestaande financieringsvehikel Fotoinvest (nu goed voor 14,14 % van de aandelen) wordt uitgebouwd tot een “kontrolevoertuig”, dat iets meer dan 50 % van de aandelen in Spector zal aanhouden. Fotoinvest moet met andere woorden een noyau dur worden, zoals dat in het Frans heet. De “operatie Fotoinvest” betekent in de praktijk dat nieuwe fidele aandeelhouders toetreden. Daarbij is de idee van een Vlaamse verankering niet ver weg.

Fotoinvest krijgt een breed draagvlak, met zes verschillende participanten :

– De Vlaamse families De Buck en Mussche (de oorspronkelijke eigenaars van Spector), aangevuld met de Belgische families Van Doorslaer en le Hodey, met de Zweedse familie Sjögren en de Franse families Buga en Contet. Die “buitenlandse inbreng” dient gesitueerd te worden in het kader van overnames die Spector deed in Frankrijk (1994) en Zweden (1990). Deze groep van aandeelhouders is verenigd in de Stichting Administratiekantoor Spector.

– De Belgische verzekeringsgroep Mercator.

– Het Participatiefonds van Lessius. Eerder onderschreef dit fonds reeds kapitalen bij Carpetland, Lamitref, Brantano en de Brugse meubelonderneming Hero. Het Lessius Participatiefonds komt nu in het dossier Spector met nieuwe cash over de brug, dit in het kader van een uitgeschreven obligatielening.

– Het Nederlandse Alpinvest Holding, dat reeds aandeelhouder is bij Lessius. De tandem Lessius-Alpinvest verscheen de voorbije dagen ook bij De Beukelaer.

– De Lessius-aandeelhouders, die verenigd zijn in het zogenaamde Syndikaat. Het betreft hier hoofdzakelijk Vlaamse families, die anoniem willen blijven.

– De Kortrijkse familie Vlerick. Philippe Vlerick, van het familiale Kortrijkse tapijtbedrijf BIC Carpets, wordt deze week trouwens opgenomen in de raad van bestuur van Spector.

Het blijft voorlopig een goed bewaard geheim wie intekent voor hoeveel kapitaal. Essentieel is dat er een stevige band ontstaat tussen het management van Spector en een groep “trouwe kapitaalverschaffers”, die gezamenlijk tekenen voor de kontrole over de Oostvlaamse groep.

Spector, dat van 400 miljoen omzet en een puur regionaal bedrijfje (1986) inmiddels is doorgegroeid naar om en bij de 8 miljard en een Europese dimensie, weet zich door deze operatie gespaard van eventuele onaangename raids.

JOHAN MUSSCHE (SPECTOR PHOTO GROEP)Zekerheid voor de toekomst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content