Specialist van de ijszeeën

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Polarcus start in poleposition in de rush naar olie- en gasvondsten in de Noordelijke IJszee. De zware investeringen zijn achter de rug. Vanaf nu kan er volop winst worden gemaakt.

Polarcus Limited is een Noorse nieuwkomer in seismiek, een technologie om de ondergrond in kaart te brengen met behulp van kunstmatig opgewekte seismische golven. Het is de enige min of meer betrouwbare manier om in de aarde te kijken. Het in Parijs genoteerde CGGVeritasis de wereldmarktleider in die activiteit. De markt voor seismiek groeide vorig jaar tussen 10 en 15 procent.

Polarcus bestaat nog maar enkele jaren. Het richt zich volledig op seismische diensten in 3D, met als specialisatie de Noordelijke IJszee. Het jonge bedrijf beschikt over een ultramoderne vloot en het ge-bruikt de meest geavanceerde technologie, waarmee het kan opereren in onherbergzame gebieden zoals de ijszeeën. Met zijn acht schepen heeft Polarcus voorlopig een marktaandeel van 12 procent in de sector van de 3D-seismiek.

Het derde kwartaal was het eerste waarin de hele vloot operationeel was. De Noorse groep heeft een strategische alliantie gevormd met Sovcomflot, de grootste Russische scheepvaartmaatschappij. Het schip Polarcus Selma, dat op initiatief van de Russische president Vladimir Poetin werd omgedoopt tot de Vyacheslav Tikhonov, ligt sinds augustus vorig jaar voor vijf jaar onder contract tegen 25 miljoen dollar per jaar. Het Russische deel van de Noordelijke IJszee is 1,2 miljoen vierkante kilometer groot en wordt beschouwd als een energierijk gebied, maar 3D-gegevens van die regio zijn er voorlopig niet.

Door de uitbreiding van zijn vloot is de omzet van Polarcus in het derde kwartaal gestegen tot 174,6 miljoen dollar — een ruime verdubbeling (+119 %) tegenover het derde kwartaal van vorig jaar. De bedrijfskasstroom (ebitda) maakte een sprong van 170 procent tot 64,6 miljoen dollar en de bedrijfswinst (ebit) kwam uit op 39,7 miljoen dollar, of 763 procent meer dan de ebit van 4,6 miljoen dollar in de periode juli-september 2011.

Het nadeel van de snelle uitbouw van de vloot zijn de relatief hoge lasten op de stevige schuldpositie van het bedrijf. Die hadden tot nu toe verhinderd dat Polarcus een nettowinst kon neerzetten. In het derde kwartaal is dat toch gelukt, met een nettowinst van 21,1 miljoen dollar, tegenover nog -5,9 miljoen dollar in dezelfde periode in 2011. Na negen maanden bedraagt de omzet 388,9 miljoen dollar, net iets meer dan het dubbele van de periode januari-september 2011 (193,7 miljoen dollar). Het orderboek kwam op 30 september uit op 280 miljoen dollar.

Voor 2012 wordt een omzetgroei met 65 procent verwacht, tot omgerekend 3 miljard Noorse kronen, wat van Polarcus een winstgevend bedrijf zou maken. Het aandeel noteert tegen 16 keer de verwachte winst van dit jaar. Dat is op het eerste gezicht duur, maar tegen 6 keer de verwachte winst van 2013 lijkt het aandeel ons een koopje.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content