Speciale aantrekkingskracht
De meeste gebouwen in Ganshoren werden opgetrokken na de Tweede Wereldoorlog. Slechte kwartieren zijn zeldzaam in deze gemeente.
Ganshoren, het kleine zusje van Sint-Agatha-Berchem, trekt bewoners aan dankzij zijn groene omgeving met onder meer het natuurgebied Het Broek en een deel van het Elisabethpark aan de grens met Koekelberg. “De mooiste buurten van de gemeente bevinden zich rond de Maria van Hongarijelaan (aan de grens met Berchem) en de Mathieu De Jongelaan, naast het kasteel van Rivieren,” bevestigt Alain Deschamps, verantwoordelijk voor het agentschap van Century 21 aan de Keizer Karellaan. De meeste gebouwen in de gemeente dateren van na de Tweede Wereldoorlog, wat zich uit in een grote architecturale eenvormigheid.
De combinatie van deze factoren zorgt voor een constante stijging van de prijzen en voor een relatieve schaarste aan transacties, die zich vooral concentreren in het segment van de eengezinswoningen op een terrein met een oppervlakte van 91 tot 180 m2. Volgens Stadim bedraagt de referentieprijs op dit ogenblik 171.762 euro, tegenover 159.817 euro tijdens het eerste semester van 2002. Verkopingen van grotere loten zijn zeldzaam en de prijzen daarvan zijn dan ook niet echt representatief.
“Door de stevige prijzen gaan steeds meer gezinnen over tot de aankoop van goederen die niet in perfecte staat zijn. Zo kunnen ze tegen een lagere prijs toch eigenaar worden. Ze renoveren dan in de loop van de jaren de ene kamer na de andere en genieten intussen van de gunstige fiscale behandeling van renovatiewerken,” zegt Alain Deschamps.
Voor een huis met bel-etage (twee façades en twee verdiepingen), met een bewoonbare oppervlakte van 140 tot 160 m2 en drie of vier slaapkamers bedraagt de instapprijs tussen 170.000 en 180.000 euro. Vaak gaat het daarbij dan wel om panden die grondig gerenoveerd dienen te worden.
De prijzen voor villa’s met drie of vier gevels liggen duidelijk hoger, vooral als het grondstuk groter is dan 6 are, en dat ongeacht de ouderdom van het gebouw. Een villa uit 1930 op 7 are werd onlangs verkocht voor 425.000 euro, kosten niet inbegrepen.
Verdeeld beeld
Bij sommige transacties lijken de kopers overigens wel bezeten, wat Alain Deschamps illustreert met volgende anekdote: “Een op te frissen eengezinswoning met tuin aan de spoorweg werd onlangs in openbare verkoop verkocht voor 270.000 euro, kosten niet inbegrepen, terwijl ik aan een vriend die erin geïnteresseerd was aangeraden had om niet over de 200.000 euro te gaan. Toch geloof ik niet in een veralgemeende euforie in de gemeente. De financiële mogelijkheden van de kopers zijn beperkt en dat remt de prijsstijging af. Ik zou zelfs zeggen dat er een reëel risico zal ontstaan als de rentevoeten sterk zouden stijgen, want dan dreigt de markt te vertragen.”
Bij de appartementen wijzen de cijfers die ingezameld werden door de Kamer der Notarissen op een zekere inzinking: de gemiddelde prijs is gedaald van 60.336 euro in 2002 naar 54.531 euro in juli 2003 voor een appartement met één slaapkamer en van 92.323 euro naar 77.855 euro voor een appartement met twee slaapkamers.
Voor nieuwbouw liggen de prijzen uiteraard hoger. Het agentschap ImmoBPC brengt in de Degreefstraat en de Mottardstraat twee woonhuizen met drie verdiepingen op de markt, die eind 2004 beschikbaar zullen zijn. Ze hebben een standaardafwerking (parket) en omvatten een terras en een privé-tuin. De appartementen met twee en drie slaapkamers hebben een bewoonbare oppervlakte van 100 tot 125 m2. Het penthouse (drie kamers) is 158 m2 groot. De bodemprijs bedraagt 139.660 euro, kosten niet inbegrepen.
Philippe Tomberg
“Door de stevige prijzen gaan steeds meer gezinnen over tot de aankoop van goederen die niet in perfecte staat zijn.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier