‘Sommige topmanagers overschatten zichzelf’

Steven Van Hoorebeke, de topman van SD Worx, heeft bekende wielercols beklommen, is nog altijd onder de indruk van zijn reis naar IJsland en vond The World is Flat van Thomas Friedman een eyeopener.

Wat was uw beste beslissing?

“Ik ben mijn carrière begonnen als onderzoeksassistent aan de universiteit, maar ik heb een academische carrière gelaten voor wat ze is en naar de privésector overgestapt. Na passages bij Logica, Oracle, Fujitsu ben ik bij SD Worx terechtgekomen.”

Wat wordt overschat?

“Sommige topmanagers overschatten zichzelf. De kracht van bedrijven is medewerkers initiatief laten nemen. Topmanagers spelen ook hun rol, maar de symbiose maakt een bedrijf succesvol.”

Uit welke fout hebt u het meest geleerd?

“Aan het begin van mijn loopbaan, toen ik op mijn 31ste manager werd, had ik de neiging veel te controleren en directe instructies te geven. Dat werkte heel contraproductief. Ik kreeg de boodschap dat de mensen wel weten wat ze moeten doen en dat ik ze vertrouwen moest geven. Daar heb ik veel uitgehaald in mijn latere carrière.”

Wat had u nooit verwacht?

“Dat ik CEO zou worden van SD Worx. En dat ik de kans zou krijgen het bedrijf nationaal en internationaal uit te bouwen.”

Wat is uw geliefkoosde reisbestemming?

“Meestal het zuiden van Frankrijk. Maar vooral de reizen naar IJsland en Zuid-Afrika hebben een enorme indruk op mij gemaakt. Door de natuur. In IJsland heb je de directe confrontatie met de onderbuik van de wereld, geisers, een lavastrand… Je bent zeer dicht bij het binnenste van de aarde. In Zuid-Afrika zijn de savannes impressionant.”

Het beste boek dat u ooit las?

“Professioneel is dat The World is flat van Thomas Friedman, over outsourcing en offshoring. Ik heb dat in 2006 gelezen. Dat was toen een eyeopener voor mij. Privé denk ik aan Oorlog en Terpentijn van Stefaan Hertmans.”

Meest geliefde muziek?

“Bob Dylan en de Britse folkrockband Mumford and Sons.”

Geliefkoosde vrijetijdsbesteding?

“Fietsen in de bergen. Zowel in Frankrijk als in Italië. Ik heb onder andere de Galibier, de Mont Ventoux en de Stelvio op mijn palmares.”

Steven Van Hoorebeke (60) is de CEO van de hr-dienstverlener SD Worx.

'Sommige topmanagers overschatten zichzelf'

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content