Solidair in de crisis

Op 1 mei voert het advocatenkantoor Allen & Overy een ‘ recall of capital‘ door. Alle vennoten – ook de Belgen – moeten omgerekend 33.147 euro terugstorten aan de law firm. Dat gebeurt exact een jaar nadat de Vlaming Wim Dejonghe global managing partner is geworden. “Ik vond het een uitdaging, maar ze werd wat groter dan verwacht. Dit had ik niet kunnen voorspellen.”

Overal in de City vielen ontslagen bij de advocatenkantoren, ook bij Allen & Overy. “Nooit gezien”, was dat ook voor Dejonghe. “Ik blijf meestal onberoerd door spanning en druk, maar deze harde beslissing bezorgde me slapeloze nachten.” Onder zijn leiding moest 9 procent van de medewerkers en vennoten vertrekken, een operatie die 44 miljoen euro kostte (op 1,6 miljard omzet) en volledig intern werd gefinancierd. “Door de aandeelhouders-vennoten dus”, schetst Dejonghe. “Men schampert wel eens op advocaten en hun erelonen, maar nu zal het toch wel voor iedereen duidelijk zijn dat we wel degelijk zoals alle ondernemers ook risico’s lopen.”

Volgens de advocaat zijn de grootste onzekerheden in de wereldeconomie stilaan van de baan. “Even werd gevreesd voor het einde van de globalisering, maar dat gevaar is geweken. Er is nu meer duidelijkheid door de maatregelen van de G20-top. Er zijn meer regels, sterkere banken en geen uitzichtloze subsidies. De vrijhandel komt weer op gang, een goede zaak voor ons. De economieën zullen meer stabiliteit kennen, maar ook minder groei. Ons kantoor kan hier lessen uit trekken.”

Bij Allen & Overy vielen de zware klappen in Londen, Azië en Oost-Europa. De rest van continentaal Europa deed het relatief goed, omdat na het wegblijven van massaal transactiewerk spontaan werd overgeschakeld op typische crisisdossiers: insolventiezaken, herstructureringen, arbeidsrecht en geschillen.

“Onze activiteiten waren er traditioneel al minder gefocust op financiële dossiers”, zegt Dejonghe. “De komende drie jaar moeten we ons fundamenteel bezinnen over onze focus. Door het vermoedelijke wegvallen van de gecompliceerde financiële transacties, zal het belang van Londen nog sterker afnemen. Dat versterkt de trend om ons nog meer te ontwikkelen als de adviseur van grote bedrijven in alle juridische deelgebieden, en minder als transactioneel gedreven advocaten.”

Het voorbije jaar moest Dejonghe zijn fiets meer dan eens aan de wilgen laten hangen. “Vroeger had ik tien deals lopen en elke closing was een verademing. Nu ben ik met 110 zaken tegelijk bezig en zelden is iets echt afgerond. Dat zal mijn klanten wel bekend in de oren klinken, denk ik.”

Wim Dejonghe (48)

Is: Global managing partner Allen & Overy

Vrije tijd: Fietsen

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content